Az elmúlt évtizedben a digitális tükrös fényképezőgépek, más néven DSLR-ek, jelentősen visszaszorultak a piacról. A Hasselblad, a svéd prémium fényképezőgép-gyártó vállalat, a legújabb, aki a hírek szerint ezt a tendenciát követi, és végleg elbúcsúzik a DSLR-ek gyártásától.

A Hasselblad már több mint 80 éve van jelen a fényképezőgép-iparban, és a vállalat neve szinonimájává vált a kiváló minőségű és megbízható eszközöknek. Azonban a digitális forradalom, amit elsősorban a tükör nélküli fényképezőgépek és a nagy felbontású mobiltelefon-kamerák hajtottak, jelentős nyomást gyakorolt a DSLR piacra.

A Hasselblad, követve ezt a digitális trendet, a tükör nélküli fényképezőgépek felé fordult. Ez a lépés nem meglepő, tekintve, hogy a tükör nélküli gépek kompakt méretük és magas képminőségük miatt népszerűbbek lettek a profi és amatőr fényképészek körében.

Egyesek szerint a Hasselblad döntése a tükör nélküli gépek felé fordulás mellett a piaci trendeket tükrözi. A tükör nélküli gépek egyre inkább felváltják a DSLR-eket, amelyek sokszor nehézkesebbek és drágábbak is lehetnek. A Hasselblad X1D, a vállalat első tükör nélküli gépe, amelyet 2016-ban dobtak piacra, jelentős elismerést kapott a szakmában, és a vállalat tervei szerint további modellek is követik majd.

Bár a Hasselblad döntése meglepő lehet néhányak számára, a DSLR-ek fokozatos eltűnése a piacról egyértelműen mutatja a fényképezőgép-ipar irányát. Az elkövetkező években várhatóan további gyártók is követik majd a Hasselblad példáját, és a tükör nélküli gépek felé fordulnak.