A Google egy fontos változást jelentett be a keresőmotorjában: eltávolítja a cache funkciót, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy megtekintsék egy weboldal Google által tárolt változatát. Danny Sullivan, a vállalat SEO ügyekben szóló szóvivője szerint, ez a lépés régóta esedékes volt. A cache funkció egykor elengedhetetlen eszköz volt mindenki számára, a SEO szakemberektől kezdve, akik versenytársaik weboldalainak változásait figyelték, egészen a újságírókig, akik a weboldalak frissítéseiből szűrték le az aktuális híreket.

A Google fokozatosan kezdte eltávolítani a keresési eredményekből a cache gombot, és most Sullivan megerősítette, hogy a “cache:” előtag használata URL-ek előtt szintén megszűnik. Ez a változás azt jelzi, hogy a Google alkalmazkodik a modern internetezési szokásokhoz, ám egyelőre nem kínálnak közvetlen alternatívát a cache funkció helyettesítésére.

A Google visszavonja a cache funkcióját: változások a keresőmotor használatában

Sullivan megjegyzései azonban utalnak arra, hogy a Google fontolgatja az együttműködést az Internet Archive-al vagy más szervezetekkel, hogy egy alternatív megoldást biztosítsanak a felhasználóknak a weboldalak változásainak nyomon követésére. Bár a pontos részletek még nem ismertek, ez a potenciális együttműködés új lehetőségeket nyithat meg a weboldalak történelmének megőrzésére és elérésére.

A Google döntése, hogy megszünteti a cache funkciót, fontos változást jelent a keresőmotor használatában. Ez nemcsak a SEO szakemberek, hanem minden olyan felhasználó számára is új kihívásokat vet fel, akik a weboldalak korábbi állapotainak megtekintésére támaszkodtak. Az ígéretes együttműködések és a jövőbeli megoldásokra való utalások azonban reményt adnak arra, hogy a Google továbbra is támogatni fogja a web történelmének megismerését és a változások nyomon követését, még ha ez már nem is a hagyományos cache funkció révén történik.