A Google bemutatta a Gemini nevű, jelenlegi legfejlettebb MI-modelljét, amit a cég új szoftver- és hardvermegoldások fejlesztésére használ. Legújabb információink szerint a vállalat a Pixel 9 okostelefon bemutatójával egyidejűleg leplezheti le az MI-alapú Pixie asszisztensét. Egyelőre nem egyértelmű, hogy ez lesz-e a Google Assistant utódja, de úgy tűnik, hogy ez egy fejlettebb verziója lehet annak.

A The Information azt állítja, hogy a Google a Gemini MI-modelljének teljesítményét egy virtuális asszisztensbe, a Pixie-be fogja sűríteni. Kezdetben csak a cég saját telefonjain lesz elérhető, és többek között a Maps, Gmail és más Google alkalmazásokban nyújthat segítséget. A Pixie tehát a Google Assistant egy személyre szabottabb változataként jelenhet meg.

A Gemini Nano már a Pixel 8 Pro-n is jelen van, de egyelőre csak hangfelvételek összefoglalására és a Gboard Smart Reply funkcióra korlátozódik. A Pixel csapat szerint a Gemini ennél többre képes, és a közeljövőben további bonyolultabb lehetőségek válnak elérhetővé.

Fontos megjegyezni, hogy az AWB (már a Pixel 8 sorozaton megvalósított funkciók) nem tűnnek kizárólagosan a Google innovációjának. Úgy tűnik, hogy a Samsung is hamarosan integrálni fogja ezeket a funkciókat a saját készülékeibe. Ezért a Pixie valószínűleg a Google Assistant következő generációját jelenti, MI integrációval, amely kizárólag a Pixel készülékeken lesz használható.

A The Information szerint a Google belső megbeszélésein okosszemüvegek fejlesztéséről is esett szó. Ezek az okosszemüvegek felismerik a viselő által nézett tárgyakat, használati tanácsokat adhatnak szerszámokról, segíthetnek matematikai problémák megoldásában, vagy interaktív leckéket kínálhatnak zenei hangszerek megtanulásához.

Úgy tűnik, nem az Apple Vision Pro vetélytársáról van szó, hanem inkább egy Google Glass stílusú készülékről. Bár a projekt a múltban nem aratott sikert, egy ilyen formátumú visszatérés most kedvezőbb lehet a vállalat számára. Kíváncsian várjuk, hogy a tervek valósággá válnak-e.