Múlt évben kiderült, hogy a Qualcomm erős számítógépes processzort fejleszt, amelyet a “Hamoa” kódnévvel illettek. A becslések szerint 2024-ben kerülhet bemutatásra, és 12 maggal rendelkezik (8+4 konfiguráció). Bár a hivatalos megnevezés még nem ismert, lehetséges, hogy Snapdragon 8cx Gen 4 néven jelenik majd meg, és versenybe száll az Apple M-sorozatú processzoraival. A GeekBench adatbázisában most felbukkant az új processzor, ami megerősíti a kódnévvel és konfigurációval kapcsolatos híreket. További részletek alább olvashatók.

Új generációs processzorok küzdelme: A Snapdragon 8cx Gen 4 kihívja az Apple M szériát a teljesítmény és energiahatékonyság területén

A CPU egy még ismeretlen eszközben található, amely Windows on Arm rendszert futtat. A korábban kiszivárgott információk szerint ez egy 12 magos processzor, 8+4 elrendezésben. Úgy tűnik, hogy egy tesztváltozatról van szó, amelynek egyik fő magja 3 GHz-en, a másodlagos mag pedig 2,38 GHz-en üzemel. A végleges változatban azonban a chipeszet várhatóan 3,4 GHz-en, illetve 2,5 GHz-en fog futni.

Új generációs processzorok küzdelme: A Snapdragon 8cx Gen 4 kihívja az Apple M szériát a teljesítmény és energiahatékonyság területén

Tehát 4 energiahatékony magról beszélünk, amelyek 2,5 GHz-en működnek, és 8 teljesítménycentrikus magról, amelyek 3,4 GHz-en üzemelnek. A tesztelt chipeszet csak 613 pontot ér el az egy magos teszten, és 5241 pontot a többmagos teszten. A pontszámok szerények, de érdemes megjegyezni, hogy jelenleg csak egy tesztváltozatról van szó. Összehasonlításképpen a 2022-es MacBook Air M2 processzorral 1954 pontot ér el az egy magos teszten és körülbelül 9050 pontot a többmagos teszten.

A GeekBench listázásában egy Adreno GPU is szerepel, de még nem világos, hogy melyik modellről van szó. Korábbi pletykák az Adreno 740-et említették, amely ugyanaz a GPU, amelyet a Snapdragon 8 Gen 2 chipeszetével együtt használnak. Fontos megemlíteni, hogy a Qualcomm korábban bejelentette, hogy az új CPU külső videokártyákat is támogatni fog.

Az előzetes információk szerint a Snapdragon 8cx Gen 4 az Apple M szériás CPU-k riválisai lehet mind teljesítmény, mind energiahatékonyság szempontjából. Az új Snapdragon processzor sikere nagyban függ majd attól, hogy mennyire tud versenyképes lenni az Apple M szériás processzoraival a piacon, valamint hogy milyen gyorsan fogadja el a közönség ezt az új megoldást.

A Snapdragon 8cx Gen 4-nek számos előnyt kell felmutatnia annak érdekében, hogy a fogyasztók elmozduljanak az Apple termékeitől. Ezek közé tartozhat a jobb ár-érték arány, az újító technológiák és a jobb összkompatibilitás más hardverelemekkel.

Amint további információk érkeznek az új processzorral kapcsolatban, számos kérdésre választ kaphatunk, mint például: Hogyan fogja a Qualcomm piacra dobni ezt az új terméket? Milyen árszabással érkezik majd? Hogyan fogják fogadni a felhasználók az új processzort?

Egyelőre tehát bár a Snapdragon 8cx Gen 4 előzetes eredményei nem olyan meggyőzőek, mint az Apple M szériás processzorai, érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket, és megvárni a végleges termék bemutatását, amely várhatóan 2024-ben kerülhet a piacra. Mindenesetre izgalmas verseny alakulhat ki a processzorok piacán, ami a fogyasztók számára is előnyös lehet, hiszen több választási lehetőség áll majd rendelkezésükre.