Csak néhány nappal ezelőtt az Apple megerősítette, hogy június 5-én tartja következő nagyszabású eseményét. Ez a WWDC 2023 nyitókonferenciája, amely a fejlesztők számára szervezett rendezvénysorozat. Az előzetesek és szivárgások arra utalnak, hogy az iOS 17 mellett a WWDC-n bemutatják a cupertinoi cég első AR/VR sisakját is. Még a vezérigazgató, Tim Cook is utalt erre.

Tim Cook nemrégiben interjút adott a GQ-nak, ahol utalást tett egy Mixed Reality headsetre. Cook a GQ Global Creativity Awards kiadásának címlapján szerepel. Az interjúban szóba került a személyes élete, a karrierje és az Apple tervei is. Íme egy releváns idézet a headsettel kapcsolatban:

“Ha magára a technológiára gondolunk, az augmentált valóságra, hogy csak az AR/VR egyik részét vegyük, az a gondolat, hogy digitális objektumokat helyezhetünk a fizikai világra, erősítheti az emberek kommunikációját és kapcsolatait. Hatalmat adhatna az embereknek olyan dolgok eléréséhez, amelyeket korábban nem tudtak elérni. Sokkal könnyebben tudnánk együttműködni projektekben, ha ötletelhetnénk valamiről, majd láthatnánk annak digitális változatát, és elkezdhetnénk együttműködve létrehozni azt.”

“Az az elképzelés, hogy létezik ez a közeg, amely jobb lehet a valódi világnál, és ha ráhelyeznénk a virtuális valóságot, az jobbá tenné a világot. Felgyorsíthatná a kreativitást és segíthetne abban, hogy olyan dolgokat tegyél, amelyeket egész nap csinálsz, de másképp.”

Cook kifejtette, hogy az AR számára a fizikai tárgyak mérésének és a digitális műalkotások falra történő elhelyezésének lehetősége csak a kezdet. Az interjú során felhozták, hogy a Google Glass és a Meta Quest nem érte el a hozzájuk fűzött elvárásokat. Erre Cook válaszul elmondta, hogy az Apple-nek abban van tapasztalata, hogy olyan területeken érjen el sikereket, ahol mások kudarcot vallottak. A szivárgások alapján a fejlesztés alatt álló headsetet jelenleg RealityOne-nak vagy RealityPro-nak hívják, rOS rendszeren fog működni, több kamerát foglal majd magában követési céllal, és símaszkokhoz hasonlító dizájnt alkalmaz, hátul egy fejpánttal ellátva.

Az interjú teljes szövege itt található. A WWDC 2023 tehát izgalmas fejleményeket hozhat az Apple számára, akik úgy tűnik, komolyan veszik az AR/VR technológia iránti elkötelezettségüket. Az eseményen várhatóan számos újdonság kerül bemutatásra, amelyek tovább erősíthetik az Apple pozícióját a technológiai piacon.

A fejlesztők és a felhasználók egyaránt nagy érdeklődéssel várják az új headsetet, amely új lehetőségeket és élményeket nyújthat a munkában és a szórakozásban egyaránt. A WWDC 2023 nyitókonferenciáján remélhetőleg több információt kapunk a headsetről, és kiderül, mennyire lesz képes az Apple újraértelmezni az AR/VR világát.