A Telegram alkalmazás várhatóan eléri az egymilliárd havi aktív felhasználót jövőre, és az alkalmazás „mint egy erdőtűz terjed”, jelentette be alapítója, az orosz származású milliárdos, Pavel Durov egy amerikai újságíró, Tucker Carlsonnak adott interjúban.

Durov, aki Dubajban alapította meg a Telegramot, elhagyta Oroszországot 2014-ben, miután nem volt hajlandó engedni a kormány követelésének, hogy zárja be az ellenzéki közösségeket VK nevű közösségi média platformján, amit később eladott. A Forbes szerint Durov vagyona jelenleg 15,5 milliárd dollár. Az interjúban Durov elmondta, hogy a Telegramnak jelenleg 900 millió havi aktív felhasználója van, és reméli, hogy ez a szám az elkövetkező évben eléri az egymilliárdot.

Durov kiemelte, hogy a Telegram egy “semleges platform” maradna, amely nem vesz részt a geopolitikai játszmákban, annak ellenére, hogy néhány kormány nyomást gyakorolt rá. Rámutatott arra is, hogy a Telegram különösen népszerű volt a volt Szovjetunió köztársaságaiban, és fontos szerepet töltött be az ukrán konfliktus körüli információk közvetítésében, gyakran közvetítve a háború két oldaláról érkező, szűretlen tartalmakat.

A vállalkozó továbbá elmesélte, hogy az ötlet egy titkosított üzenetküldő alkalmazás létrehozására akkor jött el, amikor Oroszországban nyomás alatt állt. Testvére, Nyikolaj fejlesztette ki a titkosítási módszert, amit a Telegram használ. Durov hozzátette, hogy számos helyet megpróbált otthonként használni az üzleti tevékenységének – Berlin, London, Szingapúr, és San Francisco – mielőtt az Egyesült Arab Emírségeket választotta, ami szerinte egy “semleges ország”, ami nem áll egyik nagyhatalom oldalán sem.

A Telegramot gyakran használják mind az ellenzéki csoportok, mind a kormányok, ami Durov szerint az eltérő ötletek közötti versenyt támogatja, ami elősegítheti a világ fejlődését.

Az interjú végén Durov megjegyezte, hogy nem rendelkezik jelentős vagyonnal, mint ingatlanok, repülőgépek vagy jachtok, mert úgy érzi, hogy szabadságát semmi sem helyettesítheti.