A Microsoft hivatalosan is bemutatta a PC Manager programot, egy dedikált megoldást, amely lehetővé teszi a Windows 10 és 11 operációs rendszereken a tárhely felszabadítását és a rendszererőforrások jobb kihasználását. Ha már régóta használ Windows alapú laptopokat és számítógépeket, valószínűleg hallott már a CCleaner-ről vagy hasonló programokról, amelyek segítségével rendet tarthatunk az operációs rendszerben és megtisztíthatjuk a tárolóhelyet. A Microsoft már 2022 óta dolgozik ezen a saját megoldáson, amely eddig csak a fejlesztői szoftververziókban volt elérhető, de a vállalat késleltette a nyilvános megjelenését. Most azonban a program már bárki számára elérhető, aki legalább a Windows 10 19042.0 verzióját futtatja.

Microsoft PC Manager: Az új eszköz a Windows 10 és 11 rendszerek optimalizálására

A PC Manager egy modern, friss dizájnnal büszkélkedik, és úgy tűnik, hogy több funkciót kínál, mint a fejlesztői verziókban elérhető változat. A program az operációs rendszerrel együtt indul, és a kezdőlapon lehetőség van a PC esetleges hibáinak észlelésére. A ellenőrzési folyamat befejezése után a program javaslatokat tesz bizonyos cache, rendszer vagy ideiglenes fájlok törlésére.

Microsoft PC Manager: Az új eszköz a Windows 10 és 11 rendszerek optimalizálására
Microsoft PC Manager: Az új eszköz a Windows 10 és 11 rendszerek optimalizálására

Az új eszköz képes a rendszer átvizsgálására potenciális vírusok vagy malware azonosítása érdekében, és a tárolási oldalon információkat nyújt a fájlokról, beleértve a dokumentumok, audiófájlok vagy .exe programok által elfoglalt tárhely kapacitást.

A „Toolbox” szekció az újdonság, amely több hasznos opciót és parancsikont tartalmaz, amelyeket a Microsoft nem integrált a fejlesztői változatba. Itt olyan funkciókat találunk, mint a képernyőkép, felvevő, számológép, feliratok, képernyőképfájlok mappa és a Jegyzettömb. Az ikonokra kattintva közvetlenül az adott alkalmazásokhoz jutunk. Lehetőség van arra is, hogy a kedvenc weboldalainkhoz parancsikonokat hozzunk létre az Edge böngészőben, és hozzáadjuk őket ehhez a területhez.

Továbbá, ha szeretnénk, aktiválható egy eszköztár a Toolbox számára az asztalon. Ez a program különösen hasznos, ha szeretnénk egyszerűsíteni laptopunk vagy PC-nk tisztítási folyamatát, anélkül, hogy be kellene mennünk a beállítások menübe és minden egyes mappába külön. A Microsoft által hozzáadott további eszközök szintén hasznosak. A program letölthető és kipróbálható a Microsoft Store-ból!