Néha azon tűnődik az ember, hogy Steve Jobs vajon mit gondolna a jelenlegi világról és a technológiai fejlesztésekről. Mit mondana a COVID-19-ről, a ChatGPT-ről és a digitális valutákról? Úgy látszik, az utóbbi témakör a korábban gondoltnál közelebb állhatott Jobs-hoz, bizonyos jelek alapján.

A közelmúltban felfedezett tények mutatják, hogy az Apple beépített egy Bitcoinnal kapcsolatos manifesztót a Mac számítógépekbe, ami arra utalhat, hogy Steve Jobs maga lehet Satoshi Nakamoto. Ezt a nevet a kriptovaluták atyjaként ismerjük, és valójában egy álnév. Egy időben sokan Elon Muskot gyanították a rejtélyes figura mögött, elsősorban annak köszönhetően, hogy a Tesla vezetője mennyire támogatta a virtuális pénzt.

A tech szakértő, Andy Baio ezen a héten közölte, hogy rátalált a Bitcoin eredeti szakmai munkájára (whitepaper) PDF formájában a saját Mac-jén. Később kiderült, hogy az Apple elrejtette a Bitcoinról szóló anyagot minden macOS verzióban a 2018-as Mojave-től kezdve. Miután Baio ezt közzétette, egyre több Twitter-használó osztott meg képernyőfotókat a saját Mac-jeiken fellelt ugyanezen dokumentumról.

Steve Jobs találta fel a Bitcoint? A Mac-en talált nyomok arra utalnak, hogy ő lehet Satoshi Nakamoto

A tanulmány címe “Bitcoin: Egy szemtől szembeni (Peer to Peer) elektronikus fizetési rendszer” és 2008-ban jelent meg. Ebben kerülnek bemutatásra a Bitcoin és a vele kapcsolatos tranzakciók alapvető elképzelései és működési elvei, közvetítő, mint például bank vagy pénzintézet nélkül.

Baio felfedezése miatt felbukkant az az elképzelés, hogy Nakamoto valójában Steve Jobs lehetett. Satoshi titokzatosan eltűnt 2010 decemberében, Jobs pedig 2011 októberében távozott az élők sorából. Senki sem tudja pontosan, ki volt Nakamoto, és néhányan azt vélik, hogy valójában egy csoportról van szó, akik 2007-ben kezdték el írni a Bitcoin programkódját.

Ha rendelkezel egy Mac-el, és szeretnéd megtalálni ezt a dokumentumot, nyisd meg a macOS parancssorát és írd be a következő utasítást:

open /System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Néhány becslés alapján a titkos névhez köthető digitális pénztárcák több mint 1,1 millió bitcoint tartalmaznak. Amikor a digitális pénz értéke 2021 novemberében a csúcson volt, körülbelül 68 000 dollárértékű volt egy darab, a vagyontárgyak értéke mintegy 73 milliárd dollárra rúgott, ezzel Satoshi Nakamoto a világ akkori 15 leggazdagabb embere közé került.