Samsung, az Android-alapú okostelefonok legnagyobb gyártója, széleskörű portfólióval rendelkezik, amely eddig Snapdragon, Exynos, és MediaTek processzorokkal szerelt készülékeket is magában foglalt. Most azonban úgy tűnik, hogy a MediaTek felé fordulhatnak, köszönhetően egy vonzó árengedménynek, amely a termelési költségek csökkentését és így versenyképesebb árakat tesz lehetővé Samsung készülékeknél. A MediaTek és Samsung közötti esetleges partnerség híre az iparági szakértő, Revegnus által szivárgott ki, aki szerint exkluzív árakat kínálhatnak a MediaTek chipsetjeire.

A MediaTek kész ajánlatot tenni a Dimensity 9400 processzorára, amely a Samsung következő évi zászlóshajóinak, például a Galaxy S25 Ultra modellnek a Snapdragon 8 Gen 4-es chipjét válthatná fel. Egy ilyen lépés a Qualcommmal való hosszú távú együttműködés jelentős változását jelentené, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Qualcomm chipjei jelenleg a Samsung csúcsmodelljeiben dominálnak.

Jelenleg a Galaxy S24 Ultra modellben található Snapdragon 8 Gen 3 chip darabonkénti költsége 200 dollár. A Qualcomm várhatóan emeli az utód árát, ami alternatívák felé terelheti a Samsungot, beleértve a MediaTeket vagy akár az Exynos visszahozatalát az Ultra sorozatba.

Bár a Dimensity 9400 chipset nem biztos, hogy a Samsung zászlóshajóiban köt ki, a MediaTek tervei szerint a partnerség fokozatosan bővülhet, először az alacsonyabb és középkategóriás modellekkel kezdve, majd később lehet, hogy egy Dimensity 9300 chipset is megjelenik egy Samsung készülékben.

Mindazonáltal, amíg nincs több konkrét információ, ezeket az értesüléseket csak pletykaként kezeljük. Samsung már korábban is piacra dobott MediaTek CPU-val szerelt telefonokat, de a Dimensity 9300 vagy 9400-as chipsetekkel ellátott új modellek vagy sorozatok megjelenése jelentősen átalakíthatja a jelenlegi dinamikát.