Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, egy példátlanul ambiciózus finanszírozási kezdeményezést indított útjára, amelynek célja a lapkatechnológia jelentős előrelépése. A tervek szerint akár hétbillió dolláros (kb. 2 678 350 000 000 000 Ft) befektetésre is szükség lehet, melynek megvalósításához már tárgyalások folynak többek között az Egyesült Arab Emírségek kormányával. Az elképzelés lényege számos új lapkagyár létesítése, amelyeket bevált gyártók, mint például a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) működtetnének, ezzel orvosolva az MI fejlődését gátló akadályokat, különösen az MI-képes lapkák hiányát.

Altman kezdeményezésének támogatására magas rangú tisztviselők, a TSMC vezetői, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Gina Raimondo, valamint a SoftBank vezérigazgatója, Masayoshi Son is összeültek. Ezek a megbeszélések kiemelik a kezdeményezés iránti jelentős érdeklődést és a mögötte álló potenciális támogatást egy olyan iparágban, amelyet néhány nagy szereplő, mint a TSMC és a NVIDIA, ural.

A kezdeményezés, amely az OpenAI-t a Microsoft támogatásával hajtja végre, jól mutatja Altman hitelességét az MI területén, annak ellenére, hogy néhány kihívással is szembe kellett néznie, többek között azzal, hogy rövid ideig ki lett zárva a saját társalapította startupból. Az ilyen mértékű finanszírozási ambíciók – 5-től 7 billió dollárig terjedő összeg, ami messze meghaladja a szokásos vállalati finanszírozási normákat – jelentős érdeklődést és potenciális hozamot jeleznek előre, az OpenAI-t már több mint 80 milliárd dollárra értékelték.

A tervezett partnerség és finanszírozási struktúra az OpenAI, befektetők, lapkagyártók, és energiaszolgáltatók közötti együttműködésen alapul, ahol a finanszírozás jelentős részét adósságon keresztül tervezik biztosítani. Bár a tárgyalások még korai szakaszban vannak, egy ilyen szintű együttműködés alapjaiban változtathatja meg az MI jövőjét, új lehetőségeket nyitva meg a technológia fejlődésében.