Amikor az összecsukható telefonok piaca elkezd növekedni, és a kisebb gyártók is beszállnak a versenybe, akkor tudjuk, hogy valami új korszak kezdődik. Ilyen a OnePlus is, amely nem a legnagyobbak közé tartozik, mint a Samsung vagy a Huawei, de azért jelentős szereplő. A OnePlus első összecsukható telefonja, a OnePlus Open most érkezett meg Európába és 1.849 euróért árulják (kb. 700 000 Ft). Kibontottuk a dobozát, és két dolgot állapítottunk meg: ez a pillanatnyilag a legstílusosabb összecsukható telefon, és a legkevésbé látható a híres “redő”.

A doboz tartalma

A piros, négyzet alakú dobozban találunk egy 67W-os SuperVOOC töltőt USB-A csatlakozóval, egy két részes tokot, matricákat, kézikönyvet, Red Cable Club kártyát, üzenetet a OnePlustól és egy piros USB-C-ről USB-A-ra kábelt.

Dizájn

A OnePlus szerintem remek munkát végzett a dizájnnal, különösen az alumínium keret kialakításával. Ez a “legfémesebb” összecsukható telefon, amit valaha fogtam, eleganciát és biztonságérzetet sugároz. Emlékeztet a Sony Vaio, a PDA-k és a Nokia Communicator időszakára. Az IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik a fröccsenő víz elleni védelemre, és a külső kijelzőn 20%-kal keményebb kerámia védőréteggel van ellátva, mint a Gorilla Glass Victus.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

A belső kijelzőn és a hátlapon műanyag (TPU) védelem található. Van egy európai piacra nem érkező változat is, ami vegán bőr hátlappal rendelkezik. Az alumínium keret lapos, és a zárás tömör, rés nélküli. A OnePlus Open 11,7 mm vastag összecsukva, és 5,8 mm kinyitva. 239 grammjával könnyebb, mint a gaming telefonok vagy az iPhone Pro Max modellek.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

Meglepő, hogy a hajlítható kijelzőn a redő sokkal kevésbé látható, mint a Galaxy Z Foldokon, Huawei Mate X-eken vagy Xiaomi Mix Foldokon. Szinte láthatatlan. A Flexion zsanér egyetlen “vázzal” rendelkezik, és 69 alkatrészből áll. Kissé merevebb, mint a versenytársaké, és bizonyos szögekben rögzíti a telefont.

Ez a telefon könnyebben nyitható, mint a hasonló méretű társai, jól van összerakva és kényelmesen használható mind összecsukva, mind kinyitva. A OnePlus visszahozta a Slider gombot, amit az iPhone-okról eltávolítottak, de ők megtartották. A dizájn kapcsán megjegyezném, hogy a fotómodul hatalmas, kiemelkedő, személyiséggel bír, és miatta a telefon furcsán áll egy sík felületen.

Kijelző

A belső, hajlítható kijelző 7,82 hüvelykes Flexi Fluid AMOLED LTPO3. Egy milliárd színt jelenít meg, Dolby Visionnal, 120 Hz-es frissítési rátával, ami lecsökkenhet 1 Hz-re. A fényereje elérheti a 2800 nit-et, a felbontása pedig 2268 x 2440 pixel.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

A külső kijelző egy 6,31 hüvelykes LTPO3 Super Fluid OLED, szintén egy milliárd színt és Dolby Visiont, valamint 120 Hz-es frissítési rátát kínál 2800 nit fényerővel. Nagyvonalúbb méretet kínál, mint a Galaxy Z Foldok, és sokkal kényelmesebb a virtuális billentyűzeten írni.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

Hardver

Itt találunk egy Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 lapkát, 16 GB LPDDR5x RAM-mal (amit további 12 GB virtuális RAM-mal lehet bővíteni). 512 GB UFS 4.0 tárhely is van, de microSD slot nincs. Nincs audio jack sem, de van infravörös kibocsátó. A 4805 mAh-s akkumulátor 67W-os vezetékes töltéssel 42 perc alatt töltődik fel 100%-ra.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

Továbbá vannak sztereó hangszórók Dolby Atmos-szal, oldalsó ujjlenyomat-olvasó a bekapcsoló gombban. A csatlakoztatási lehetőségek közé tartozik a 5G, Wi-Fi 6e, sőt Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, kétcsatornás GPS, NFC, infravörös, USB-C 3.1 port.

Kamera

A OnePlus Open kamerarendszere valóban innovatív. Először is, a szelfikamerákról beszélve, egy 20 megapixeles belső kamera található az összecsukható kijelzőben F/2.2-es rekeszértékkel és ultranagylátó lencsével, valamint egy 32 megapixeles kamera van elhelyezve a külső kijelzőn (F/2.4-es rekeszértékkel). Ezek a kamerák 4K videófelvételre is képesek. A fő kameránál egy hatalmas modult találunk, Hasselblad logóval.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

A svédek, akik a Holdra szálláskor egy kamerát is elhelyeztek, hozzájárulnak a színbeállításokhoz, különleges portré móddal, technológiával, és az XPan funkcióval. A OnePlus Open fő kamerája 48 megapixeles felbontással, F/1.7-es rekeszértékkel, optikai stabilizációval és Multi Direkcionális PDAF-fel rendelkezik. Ebben a kamerában egy Sony LYTIA-T808 szenzor található Pixel Stacking technológiával, ami két tranzisztorréteget jelent a fotodiodák alatt.

A OnePlus Open második kamerája egy 64 megapixeles teleobjektív, ami periszkópikus, de első ránézésre csak 3x-es optikai zoomot kínál. Emellett van egy “szenzoron belüli” 6x-es zoom is, ami ugyanolyan hatékony, mint az optikai zoom, ahogy néhány teszt is mutatta. Ezenfelül a OnePlus Open akár 120x-es Ultra Res zoomra is képes. Autofókusz és optikai stabilizáció is rendelkezésre áll.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

A harmadik kamera egy 48 megapixeles ultranagylátó, 114 fokos látószöggel és autofókusszal. A Hasselblad egy 2x-es zoommal rendelkező portré módot is kínál, a videófelvétel pedig Dolby Vision HDR és 10 bites színmélységben történik. Az externális kijelzőt előnézeti képernyőként használhatjuk a fotózás során, így a fotóalany is láthatja, hogyan fog kinézni. További funkciók közé tartozik az Action Mode, Night, PRO RAW és RAW+ felvétellel, Hi-Res, Panoráma, Movie, Dual View, Long Exposure, Time Lapse, valamint az Ultra Steady stabilizáció.

Nem hagyhattuk figyelmen kívül a Bokeh videó funkciót sem, amely állítható háttérelmosással rendelkezik.

Szoftver

A OnePlus Open Android 13-at futtat, az OxygenOS 13.2 felhasználói felülettel. Van egy “Open Canvas” nevű funkció is, ami lehetővé teszi három ablak megnyitását a képernyőn, osztott képernyő módban, három alkalmazás egyidejű használatával. Ezenkívül van egyfajta “zoom out” lehetőség is a hatékonyabb képernyőhasználat érdekében. Van egy “Flex” mód is, amikor az összecsukható képernyő 90 és 135 fok között van hajlítva, lehetővé téve a képernyő felső és alsó részének különböző célokra történő használatát.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

A OnePlus Open böngészőjében és a jegyzetekben az alsó részen a billentyűzet, a felső részen pedig a weboldal vagy a kamera található. Osztott képernyőt is létrehozhatunk, kettéosztva a képernyőt, és rendelkezésre áll egy oldalsáv gyors elérésű parancsikonokkal, valamint egy könnyen elérhető feladatsáv az alkalmazások alján. Az ablakok átméretezhetők. A telefon oldalsó ujjlenyomat-olvasója gyors és érzékeny. Nagyon fontos tudni, hogy a telefon négy évig Android frissítéseket kap.

OnePlus Open kicsomagolás: Az elegancia új mércéje az összecsukható telefonok világában?

A játékosok számára egy Game Center áll rendelkezésre, erőforrás tuninggal és teljesítménybeállításokkal. Két relaxációs alkalmazás is megtalálható, az O Relax és a Zen Space.

Vélemény

Első benyomásaim szerint a OnePlus Open a legstílusosabb nagy képernyős összecsukható telefon és a legkényelmesebben használható, nyitott vagy zárt állapotban. A hajtás szinte láthatatlan, és a kamera nagyon ígéretesnek tűnik. A szoftver is jól van implementálva, talán még a Xiaomi és a Huawei kínálatánál is jobb. Sajnálatos, hogy nem támogatja a stylust és nincs magasabb szintű IP tanúsítványa. Az ára is figyelemre méltó, mivel már 120 000 Ft-al magasabb, mint a Z Fold 5-é.