Az elmúlt évben rendezett CES technológiai kiállításon a Google bejelentette egy új funkciót: hamarosan okosórával is feloldhatók lesznek az Android okostelefonok. Ez a lehetőség kiváló alternatíva lehet a jelszó, PIN, ujjlenyomat vagy arcfelismerés mellett, különösen azokban a helyzetekben, amikor az arcunk eltakarva van. Bár az API ehhez a funkcióhoz már megtalálható az Android 13-ban, a funkció még nem érhető el. A Twitteren AssembleDebug néven ismert forrás szerint azonban a lehetőség hamarosan megjelenik a Wear OS-ben.

Okosórával is feloldható lesz a telefonod a Google új funkciójával
Okosórával is feloldható lesz a telefonod a Google új funkciójával

AssembleDebug-nek sikerült aktiválnia és bemutatnia a funkciót egy Pixel telefonon egy rövid videóban. Úgy látszik, nincs szükség ujjlenyomat vagy arcfelismerés használatára a funkció bekapcsolásához, csak egy kompatibilis okosórára, amelyet csatlakoztatunk a telefonhoz.

Ha a kezünk nedves, vagy az arcunk takarva van, elég csak közelítenünk az okosórát a telefonhoz, és végighúzni az ujjunkat az óra képernyőjén a feloldáshoz. Tudom, hogy van egy hasonló “Megbízható kapcsolatok” funkció az Androidban is, de az csak akkor működik, ha a Bluetooth egy másik eszközhöz van csatlakoztatva (fülhallgató, okosóra, hordozható hangszóró). Ebben az esetben az órát kell közelítenünk a telefonhoz a feloldáshoz. Sokkal biztonságosabb, és megőrzi a magánéletet.

Az ősszel megjelenik a Pixel Watch 2, és valószínűleg a Google több új funkciót is bemutat az új okosóra mellett, beleértve ezt a lehetőséget is. Emlékeztetőül, az Apple is bevezetett egy hasonló funkciót az iPhone feloldásához az Apple Watch segítségével a pandémia idején, amikor az embereknek maszkot kellett viselniük, és az arc-felismerés nem működött.