Az eSIM technológia egyre inkább előtérbe kerül a mobiltelefonok világában, és most úgy tűnik, a Google is jelentős lépést tett az eSIM-ek könnyebb kezelése felé. A vállalat bemutatta az „eSIM Switch” vagy „Download your SIM” nevű eszközét a MWC 2023-on, amely most már korlátozott felhasználói körben elérhetővé vált.

A Google új eszköze, amely jelenleg csak az Egyesült Államokban, T-Mobile felhasználók számára tesztelés alatt áll, lehetővé teszi az eSIM-ek egyszerű áthelyezését egyik készülékről a másikra. Az Android Police jelentése szerint egy felhasználó sikeresen transferált egy eSIM-et egy LG V60 ThinkQ-ról egy Galaxy S24 Ultra-ra, mindössze egy QR-kód beolvasásával. Az eSIM átviteli lehetőség nem korlátozódik bizonyos eszközökre; a Galaxy S24 Ultra és a Pixel 8 Pro között is működik, ami azt jelenti, hogy az eszköz régebbi és újabb készülékekkel egyaránt kompatibilis.

Bár a Google még nem jelentette be az eSIM Switch hivatalos globális elérhetőségének dátumát, már most világos, hogy több Android gyártó, mint például a Samsung, OnePlus, OPPO és Xiaomi, is támogatni fogja az eszközt. Érdekesség, hogy a Samsung már kifejlesztett egy saját eSIM átadó megoldást, amely csak Galaxy készülékek között működik a One UI 6.1-en keresztül. Azonban pletykák szerint a dél-koreai gyártó teljes mértékben áttérhet a Google megoldására, amint az globálisan elérhetővé válik.

A Google eSIM Switch eszköze jelentősen megkönnyítheti az eSIM-ek kezelését, különösen azok számára, akik gyakran váltanak készüléket. Ez a fejlesztés tovább erősíti az eSIM technológia terjedését, ami hosszú távon talán el is fogja hagyatni a hagyományos fizikai SIM-kártyákat.