A holland kormány, Mark Rutte vezetésével, kísérletet tesz az oktatás javítására a diákok figyelmének zavarást okozó elemek kiszűrésével. Bejelentették, hogy 2024. január 1-től kezdődően az elektronikus eszközök – beleértve a telefonokat, táblagépeket és okosórákat – tiltottak lesznek az iskolákban. Az eszközök használata kizárólag specifikus, pedagógiai célú alkalmakkor lesz engedélyezett, mint például a digitális készségek elsajátításának óráin.

A holland oktatásügyi miniszter kijelentette, hogy az okos eszközök “nem tartoznak az osztályterembe”, és hogy a diákoknak “képesnek kell lennie koncentrálni és lehetőséget kell adni nekik a hatékony tanulásra”. A miniszter hozzátette, hogy a tudományos kutatások bizonyítják, hogy a mobiltelefonok zavaró tényezőként hatnak, és a diákoknak védelmet kell biztosítani ezzel szemben.

Az oktatási intézmények, a diákszervezetek és a szülői szervezetek egyetértésben állnak az intézkedés bevezetésével. Mindegyik iskola maga dönti el, hogy hogyan alkalmazza az új szabályt. Kivételt képeznek a fogyatékossággal élő személyek, akiknek állandó kapcsolatfelvételi módszerre van szükségük.

Magyarországon a mobiltelefonok és más elektronikus eszközök használatára vonatkozóan nincs egységes, országos szabályozás. Azonban sok oktatási intézmény saját belső szabályzatában szab határt ezeknek az eszközöknek az osztálytermi használatára. Az ilyen szabályzatok gyakran lehetővé teszik a tanárok számára, hogy az órák alatt talált mobiltelefonokat és egyéb elektronikus eszközöket elkobozzák, és csak a szülőknek adják vissza.

A középiskolákban gyakran nagyobb rugalmasságot adnak az intézmények, és az egyes iskolák vezetése dönti el, hogy milyen mértékben engedélyezik az elektronikus eszközök használatát. Mindazonáltal, a fő szabály általában az, hogy az oktatási folyamatot nem szabad zavarni ezeknek az eszközöknek a használatával.