Google, látszólag véletlenül, de egy fontos utalást hagyott a következő okostelefonjára, a Pixel 8a-ra, amikor válaszolt egy hibajelentésre a problémák jelentésére szolgáló platformján. Ez az incidens nemcsak a Pixel 8a létezését igazolta, hanem egy olyan különleges funkciót is leleplezett, amely kizárólag az új modellel és a későbbiekkel lesz elérhető.

A Pixel-felhasználók, akik az Android 14 QPR béta programjának résztvevői, a QPR1 Beta 1 frissítésben egy új szekciót fedeztek fel a telefon “Rólunk” menüjében, ami “Akkumulátor-információk” néven jelent meg. Ez a szekció részletes statisztikákat kínált az akkumulátorról, mint például a töltési ciklusok száma és az akkumulátor gyártási dátuma. Azonban ez a funkció eltűnt a 2024 márciusi Pixel-frissítésben.

A béta tesztelők, azt gondolván, hogy ez egy hiba, gyorsan hibajelentéseket küldtek az Android Beta Feedback alkalmazáson keresztül, említve a nemrégiben bevezetett, az akkumulátor egészségével kapcsolatos funkció hiányát. A 9to5Google megjegyzése szerint a Google válasza kiemelte, hogy ez a hiány szándékos volt.

A Google szerint az új akkumulátor-statisztikák sosem voltak szánva a korábban kiadott Pixel modellekhez. Ehelyett kifejezetten a Pixel 8a és a jövőbeli Pixel telefonok számára tervezték őket. A válasz pontosan így szólt: “Ezt az oldalt csak a Pixel 8a-on és a későbbi modelleken aktiváljuk, tehát ez a WAI (Working as Intended).”

Ez természetesen egy jelentős bejelentés. Először is, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy egy funkciót bevezettek, majd visszavontak. Ez a Pixel felhasználók között elégedetlenséget váltott ki a hibajelentési oldalon. Azt állítják, hogy ez a Google részéről teljes átláthatóság hiányát és egy szándékos kísérletet jelent arra, hogy az új telefonokra való felesleges frissítésre kényszerítsék őket alapvető funkciók eléréséhez.

A vitán túl ez az információ jelenti a Google első hivatalos elismerését a Pixel 8a létezésének, egy középkategóriás készüléknek, amelyet nagy érdeklődéssel várnak a Pixel sorozatban. Azt pletykálják, hogy a Pixel 8a a következő hónapokban kerül piacra, talán összhangban a Google I/O rendezvénnyel májusban. Ez azt is sugallja, hogy a Google tervezi az alapvető akkumulátor-statisztikák kiterjesztését, potenciálisan részletesebb információkat bevezetve az akkumulátor egészségéről a jövőbeli telefonokban.