A Google egy jelentős jogi csatát vesztett el a héten, ami a Play Store-on keresztül történő fizetések és harmadik féltől származó alternatívák miatt folyt. A vállalatnak most összesen 700 millió dollárt (kb. 237 milliárd forint) kell kifizetnie mind a felhasználóinak, mind az amerikai államnak.

2023. december 11-én egy amerikai bíróság kimondta, hogy a Google illegálisan monopolizálta a Google Play Store-t, ami az alkalmazásboltját jelenti. A pert az Epic Games kezdeményezte, akik nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a Fortnite játékukhoz kapcsolódó összes tranzakciót a Google rendszerén keresztül kellett lebonyolítaniuk, ezzel jelentős bevételtől esve el. Az antitröszt ügy nem volt egyedi: 50 amerikai állam már korábban szeptemberben nyert egy hasonló pert, és most vált ismertté a Google által fizetendő kártérítés összege.

A keresőóriásnak az Egyesült Államokban 700 millió dollár kifizetése mellett meg kell változtatnia alkalmazásboltjának működését is. A legnagyobb változás az lesz, hogy engedélyezniük kell az alkalmazásfejlesztőknek, hogy a fogyasztókat a Play Store-on kívüli fizetési lehetőségek felé irányítsák, és ez több éven keresztül így marad. Érdemes megjegyezni, hogy a Play Store ezt az összeget mindössze 21 nap alatt termeli meg, tehát a cég számára ez nem jelent jelentős anyagi veszteséget.

A kártérítési összegből 629 millió dollár (kb. 212 milliárd forint) azokhoz a felhasználókhoz kerül, akik túlfizettek az alkalmazásokért vagy az alkalmazáson belüli vásárlásokért, a jogi és adóköltségek levonása után. További 70 millió dollár (kb. 23,7 milliárd forint) azon államoknak jár, amelyek beperelték a vállalatot. A Google-t továbbá kötelezik, hogy hét éven keresztül lehetővé tegye harmadik féltől származó alkalmazások telepítését az Android-eszközökre, nem kizárólag a Play Store-ból.

Öt évig a Google alternatív fizetési rendszereket is kínálnia kell a Google Play-en kívül, és ugyanezen időtartam alatt nem határozhat meg árakat, illetve nem kínálhat preferenciális ajánlatokat azoknak a fejlesztőknek, akik a Google Play-t és a Google Play Billinget választják. Ezen felül a cég nem kényszerítheti a telefonok gyártóit arra, hogy kizárólag a Google Play-t helyezzék el az alkalmazásboltként a kezdőképernyőn vagy a telefonon általában.

Az Epic Games kártérítést igényel a pert követően, de ezt a követelést egyelőre nem teljesítették. Az Epic azt ígéri, hogy tovább folytatja a jogi harcot az “Android ökoszisztéma teljes megnyitásának” érdekében. A hír azután jött, hogy kiderült: az Apple az iOS 17.2-es frissítésével megteremti a sideloading, azaz az App Store-on kívüli alkalmazások telepítésének lehetőségét az iOS rendszerben.