A YouTube, az internetes tartalomfogyasztás egyik legnagyobb platformja, a videómegosztás mellett zenei szolgáltatásokat is kínál. A YouTube Premium és a YouTube Music szolgáltatások napjainkban több millió ember számára jelentenek alapvető hozzáférést a zenei és vizuális tartalmakhoz. Azonban, az árak emelkedésének szele már Amerikában is meglendült.

Az év első negyedévében a YouTube által generált bevétel (6,69 milliárd dollár) meghaladta a Google elemzőinek várakozásait, ami azt jelenti, hogy a Premium előfizetés jövedelmező. Az utóbbi időszakban a cég fokozott erőfeszítéseket tett, hogy minél több felhasználót győzzön meg arról, hogy előfizessenek a szolgáltatásra. Ennek érdekében több új funkciót adtak a Premium előfizetőknek, és korlátozták az AdBlockerek használatát. Az egyre nagyobb profit érdekében a Google úgy döntött, hogy emeli a szolgáltatásai árait, de egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Megugranak az YouTube előfizetői díjak Amerikában
Megugranak az YouTube előfizetői díjak Amerikában

Az 9To5Google információi szerint az egyéni csomag ára 2 dollárral emelkedik. Azaz az eddigi 11,99 dolláros havidíj 13,99 dollárra nő. Az iPhone-on keresztül előfizető felhasználóknak még magasabb árat kell fizetniük, nevezetesen 18,99 dollárt havonta. Ezért is javasoljuk, hogy a felhasználók inkább iPhone böngészőjét vagy más eszközt (PC / laptop) használjanak előfizetéskor, mivel az Apple díjat számít fel a alkalmazásban történő közvetlen fizetésekért.

A családi csomag ára egyelőre nem változik, mivel azt már az előző év végén megemelték, így jelenleg 22,99 dollárt kell havonta fizetni. Van egy éves csomag is, ami 139,99 dollárba kerül, és körülbelül 28 dollárral olcsóbb, mintha a felhasználók havonta fizetnék a szolgáltatást. Ugyanakkor a Music Premium szolgáltatás díja 1 dollárral emelkedik, azaz a havi díj 9,99 dollárról 10,99 dollárra nő.

Megjegyezném, hogy a YouTube Premium előfizetéssel a felhasználók hozzáférhetnek a YouTube Music szolgáltatáshoz is, ami csak 1 dollárral drágább, tehát a Music Premiumra előfizetők száma valószínűleg nem nagy.

Jelenleg még nem tudni, hogy mikor lesz az áremelés Európában és a világ más részein, de várható, hogy az áremelések hamarosan érkeznek. Magyarországon egyelőre még nincsenek ilyen jellegű változások.