A Samsung nemrégiben rekordnak számító 1,6 milliárd dolláros (550,2 milliárd forint) veszteségről számolt be, az eddigi legnagyobb bevételt hozó félvezető üzletágában. Az elmúlt negyedévben csupán 455 millió dollár (156,69 milliárd forint) üzemeltetési nyereséget ért el, ami hatalmas, 96%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor a COVID-19 világjárvány miatti ellátási láncproblémák után a chipek iránti kereslet tetőzött.

A félvezető üzletág előtt a Samsung okostelefon részlege hozta a legnagyobb bevételeket, így most újra ezt a szerepet kell betöltenie a cégnek a jövedelmezőség fenntartása érdekében, amíg a memóriaigény helyzete javul. Természetesen a fő felelős a kiváló Samsung Galaxy S23 Ultra, amely nemcsak a legújabb Qualcomm mobilprocesszorral – a Galaxy számára kifejlesztett, egyedi Snapdragon 8 Gen 2-vel – rendelkezik, hanem egy vadonatúj 200 megapixeles fő kamerával is felszerelték.

A Samsung meglepő bevételi előrejelzéseinek következtében a hivatalos negyedéves eredmények bejelentése során a mobil részleg lehet a vállalat üzleti működésének egyik kevés fényes pontja, ami az első Galaxy modellek idején történt utoljára.

A cég a félvezető részlegben ideiglenes termeléscsökkentéseket vezetne be a kínálat csökkentése és a kereslet normalizálása érdekében, amely várhatóan az év későbbi szakaszában ismét növekedésnek indul. Nyáron a Samsung teljesen átdolgozott, kagyló- és könyv formájú hajtogatható telefonokat tervez bemutatni, amelyek további nyereséghozzájárulást biztosíthatnak a mobil üzletág számára.