A hírekben minden héten lehet olvasni arról, hogy egy Apple Watch életet mentett, leggyakrabban a pitvarfibrilláció vagy valamilyen súlyos esés észlelésével. Most arról számolunk be, hogy nemcsak az Apple Watch-ok, hanem az összes okosóra létfontosságú szerepet fog játszani a Parkinson-kór jövőbeli előrejelzésében.

Az okosórák az utóbbi öt évben robbanásszerű növekedést mutattak, ami még a svájci analóg óragyártókra is nyomást gyakorolt, hogy alkalmazkodjanak a trendhez. Egy ideig úgy tűnt, hogy stagnálás és a telefonos dizájn és alkalmazások körüli keringés jellemzi őket, azonban az utóbbi időben a fitness és egészségügyi funkciók egyre nagyobb teret kapnak.

Most a Cardiffi Egyetem UK Dementia Research Institute által végzett tanulmányból megtudhatjuk, hogy a viselhető eszközök mennyire segíthetnek a degeneratív idegrendszeri betegségek előrejelzésében. Az mesterséges intelligencia alkalmazásával és több mint 100 000 okosóra-felhasználó adatainak elemzésével a tudósoknak sikerült megjósolniuk a Parkinson-kór lefolyását akár hét évvel a betegség kialakulása előtt.

Az előrejelzés kulcsa egy egyszerű elem: a tanulmány résztvevőinek mozgássebessége egy héten keresztül, a 2013-2016-os időszakban. A tanulmányt a Nature Medicine folyóiratban tették közzé, és hangsúlyozzák, hogy az órák segítségével nagy számú populáción végezhetők tesztek. Például Nagy-Britannia lakosságának 30%-a rendelkezik okosórával.

A Parkinson-kór a neuronok progresszív degenerációja hosszú időn keresztül. A tünetek közé tartozik az önkéntelen remegés, a lassú mozgás és a blokkolt izmok. Általában későn diagnosztizálják, amikor már nem lehet kontroll alatt tartani. Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban végzett tanulmány nem kevesebb, mint 500 000 embert érintett.