Az Apple visszatér részben saját politikájához, hogy küzdjön a szemérmesség és a pornográfia ellen a készülékein, ezúttal a kéretlen meztelen képeket célzó megoldással. Az iOS 17 segítségével figyelmeztetést kapsz, ha meztelen képet küldtek neked.

Az új rendszer, a Sensitive Content Warning, képes szkennelni a szöveges üzenetben küldött képeket, és ha meztelenséget észlel, a kép illető részeit automatikusan elhomályosítja. Ez már ismerős lehet, mivel az Apple már bevezetett egy hasonló funkciót az iOS 15.2-ben, amit Communication Safety néven ismerhetünk, ami a gyermekeknek küldött ilyen típusú fotók bizonyos részeit tette homályossá. Azonban továbbra is lehetőség van a kép eredeti állapotában történő megtekintésére.

Az iOS 17 képes elhomályosítani a szöveges üzenetben küldött képek meztelen részeit

Mostantól ez a funkció a felnőttek számára is elérhető, akik szabadon dönthetnek arról, hogy ki szeretnék-e kapcsolni a képeket elhomályosító funkciót, ami segít a nem kívánt képeket elkerülni. Az iOS 17 alapértelmezett beállítása szerint az elhomályosítás ki van kapcsolva, tehát neked kell aktiválnod, ha ezt szeretnéd. Az Apple már próbálkozott egy olyan rendszer bevezetésével, ami átnézi az összes telefonon és az iCloud-on található képet, hogy felismerje a gyermekbántalmazást és a gyerekekkel kapcsolatos szexuális tartalmakat, de a magánéletre összpontosító szervezetek gyorsan blokkolták a projektet.

Ez a technológia nagyszerű lehetőséget jelenthetett volna a hackereknek és a kormányoknak, amit kihasználhatnak zsarolásra vagy hírességek adatainak kiszivárogtatására. Mindezt úgy ígérték, hogy az Apple csak “látja” a képeket 1-esek és 0-ások sorozataként, és csak azon mintákat keresi, amelyek gyerekeket ábrázolhatnak az adatgyűjteményekben.