Az Európai Unió egyre közelebb kerül az okostelefonokban könnyedén cserélhető akkumulátorok újraélesztéséhez. Mindeközben a szabályozásokat hoznak létre, amelyek elősegítik a hordozható készülékek akkumulátorainak egyszerűbb cseréjét. A hét elején az Európai Tanács elfogadta azt a szabálygyűjteményt, amely részletesen kifejti ezt a tematikát.

A szabályrendszer célja, hogy “megerősítse az akkumulátorokra vonatkozó fenntarthatósági normákat”. Az uniós szabályozás az akkumulátorok teljes életciklusát veszi górcső alá, hogy biztosítsa azok “biztonságát, fenntarthatóságát és versenyképességét”. Ez a rendelet vonatkozik azokra az akkumulátorokra is, amelyek az elektronikus eszközökben, hordozható készülékekben és háztartási berendezésekben találhatóak, és amelyeket a felhasználónak 2027-ig egyszerűen ki kell tudnia cserélni.

Az Európai Bizottság szerint a gyártóknak, beleértve a Samsungot, az Applet és másokat is, elegendő idejük van arra, hogy 2027-ig alkalmazkodjanak az új szabályozásokhoz. Ugyanúgy, ahogyan néhány évük volt arra is, hogy megfeleljenek az USB-C szabványnak, ami 2024-től kötelezővé válik. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a szabályozások nem feltétlenül jelentik, hogy ismét látni fogjuk a telefonokban az eltávolítható hátlapot és a cserélhető akkumulátorokat.

Az EU dokumentumai egy bizonyos ponton ambiguitást tartalmaznak: “A hordozható akkumulátor olyan, amelyet a felhasználó képes eltávolítani kereskedelmi forgalomban kapható szerszámok segítségével, és nem szakértői eszközök segítségével, hacsak ezeket nem biztosítják ingyen, vagy speciális, termikus energiát és oldószereket használó eszközök”. Ez egy szürke terület, amit a vállalatok kihasználhatnak, mint ahogy a Nokia tette az iFixit-tel kötött partnerségében és a mindenki számára elérhető, intuitív szerszámkészletével.

Nehéz elképzelni, hogy azok a telefonok, amelyek egy darabból készülnek, amelyekben nincsenek nyílások és gombok, 2027-re visszatérnének a leválasztható hátlapokhoz… Az akkumulátor eltávolításának jelenlegi módjai között is két fő módszer létezik: egyesek ragasztóval rögzítik az akkumulátort, ami megnehezíti annak eltávolítását, míg mások speciális “füleket” (pull tabs) használnak az akkumulátor könnyebb eltávolítása érdekében. A jövőben az utóbbi módszer lesz a használtabb.