Az Apple számottevő módosításokat eszközöl az iPhone-on futó webes alkalmazások terén, válaszul az Európai Unió Digitális Piaci Törvényére (DMA). Az iOS felhasználók Európában aggodalommal tekintettek a webes alkalmazások iPhone-os jövője felé, különösen azután, hogy az iOS 17.4 béta változataiban ezek a funkciók teljesen használhatatlanná váltak. A 9to5Mac észrevételei szerint az Apple legújabb iOS-frissítése megszünteti a kezdőképernyőn elérhető webes alkalmazások támogatását, okként pedig a Digitális Piaci Törvényt hozza fel.

Webes alkalmazások segítségével a felhasználók webalapú alkalmazásokat adhatnak hozzá az iPhone kezdőképernyőjéhez a Safari böngészőn keresztül, ami bejelentkezési funkciókat és push értesítéseket is magában foglal. A DMA azonban olyan követelményeket támaszt az Apple-lel szemben, amelyek egy “teljesen új integrációs architektúra” kialakítását igénylik, ami jelenleg nem része az iOS-nek. Az Apple fejlesztői weboldalán közzétett frissítés szerint ez a lépés “nem tűnt gyakorlatiasnak a DMA további követelményei és a kezdőképernyői webes alkalmazások alacsony felhasználói elfogadottsága miatt”.

A webes alkalmazások dilemma: maradjanak vagy távozzanak?

Bár az Apple eltávolítja a kezdőképernyő webes alkalmazásainak funkcióját, fontos megemlíteni, hogy a felhasználók továbbra is elérhetik a webes alkalmazásokat a választott böngészőjükön keresztül, csak most már a böngészőben belül kell ezekre navigálniuk.

“Az EU-beli felhasználók továbbra is közvetlenül hozzáférhetnek a weboldalakhoz a kezdőképernyőjükről egy könyvjelző segítségével, ami minimális funkcióvesztéssel jár. Arra számítunk, hogy ez a változás csupán egy szűk felhasználói réteget érint,” részletezi az Apple a fejlesztői oldalán.

Ez a lépés különös figyelmet érdemel a fejlesztők részéről is, akik a webes alkalmazásokat az App Store díjainak kikerülésére használták. Az Apple számára ez egy kényes helyzetet teremt, amellyel valós időben kell megbirkóznia.

Az Apple Vision Pro esetében a progresszív webes alkalmazások nem támogatottak a bevezetés idején, viszont az Apple a macOS Sonoma kapcsán nagy hangsúlyt fektetett a dokkolóban elérhető webes alkalmazások támogatására.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a webes alkalmazásfejlesztők hányan térnek át hagyományos alkalmazások fejlesztésére, amelyek harmadik fél által üzemeltetett App Store-okon keresztül érhetők el.