Az Apple-nek komoly előnye adódik bármelyik telefon gyártóval szemben, ha az aktualizációkról van szó. A cég globális szinten, azonos időpontban, minden támogatott eszközre eljuttatja a frissítéseket. Holnap várhatóan debütál az iOS 17 fejlesztői előzetes változata, de ma megtudjuk, hogyan áll a cég az aktuális változat, az iOS 16 terjesztésével. Részletek lentebb.

Az Apple sikerrel terjeszti az iOS 16-ot: 90 százalékos terjedés az utóbbi négy év iPhone modelljein

Az iOS 16 hivatalosan, a nagyközönség számára, a tavalyi év szeptemberében debütált. A rendszer jelenleg a világszinten használt iPhone-ok 81 százalékán fut. Ha kizárólag az utóbbi négy évben piacra dobott telefonokra vonatkozóan vizsgálódunk, a rendszer még nagyobb arányban, 90 százalékban jelen van. Az összes iPhone 13 százalékán (és az utóbbi négy évben megjelent modellek 8 százalékán) az iOS 15 fut. Az Apple felhasználói között is vannak olyanok, akik inkább nem frissítik telefonjukat, és régebbi rendszerverziót részesítenek előnyben. A cég már egy ideje lehetőséget biztosít kizárólag a biztonsági frissítések telepítésére.

A táblagépek felé fordulva megállapíthatjuk, hogy az iPadOS 16 fut a cég összes iPad-jének 71 százalékán, míg 20 százalékuk még mindig az iPadOS 15-öt használja. Ha kizárólag az utóbbi négy évben piacra dobott iPad-ekre vonatkozóan vizsgálódunk, kiderül, hogy a legújabb rendszerverzió 76 százalékon fut.

Összehasonlításképpen: az év elején kiderült, hogy az Android 13 csupán az Android eszközök 5.2 százalékán érhető el. A Google áprilisban frissítette a számokat, és a cég bejelentette, hogy legújabb rendszerverziója a globális eszközpark 12 százalékán fut.