Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook elmondta, hogy a vállalat csak végső esetben gondolkodna el a leépítéseken, annak ellenére, hogy a technológiai óriás szigorú intézkedéseket vezetett be a munkaerőfelvétel csökkentése érdekében. Bár az Apple már elbocsátott néhány alkalmazottat a kiskereskedelmi ágazatban, a cég relatíve jobban teljesít, mint a versenytársai – például az Amazon, a Meta és a Google –, amelyek több ezer alkalmazottat bocsátottak el a gyenge gazdaság és a növekvő infláció miatt.

Néhány cég beismerte, hogy az elmúlt két évben rossz döntéseket hozott a munkaerőfelvétellel kapcsolatban. Ezzel szemben az Apple óvatosan bővítette alkalmazottainak létszámát a COVID-19 járvány csúcsidőszakában (2020 és 2022 között). 2022 szeptemberében az Apple 164 000 alkalmazottat foglalkoztatott, ami 6,5 százalékos növekedés a 2021-es év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor sokan attól tartanak, hogy az Apple sem védett a leépítésektől, mivel a vállalat bevételében 3 százalékos visszaesés tapasztalható, 94,8 milliárd dollár értékre csökkent az előző negyedévben. Cook a CNBC-nek adott interjúban elmondta, hogy az Apple óvatosan jár el a költségcsökkentésben. Hozzátette, hogy továbbra is alkalmaznak embereket, csak kisebb mértékben, mint korábban, és a költségek csökkentése érdekében mindent megtesznek.

Az Apple leépítések helyett óvatosan bővíti alkalmazottainak létszámát

A vállalat továbbra is bízik a növekedésben, mivel a figyelem most az olyan feltörekvő piacokra, mint India irányul. Az Apple az előző hónapban nyitotta meg első kiskereskedelmi üzleteit Indiában, Delhiben és Mumbaiban. A vállalat fokozatosan áthelyezi néhány gyártóegységét Indiába, hogy ne legyen teljesen függő Kínától. India azon országok közé tartozik, ahol az Apple még nem terjesztette ki teljes mértékben szolgáltatásait. Az Apple néhány legismertebb szolgáltatása, mint a News, a Fitness Plus és a Pay, még mindig nem érhetők el az országban, de a következő években várhatóan elindulnak. Ez azt jelenti, hogy az Apple számára számos lehetőség áll nyitva, ha jól tervezi a lépéseket.

Érdekes módon a 2023 Q2-es pénzügyi eredmények konferenciahívásán Cook Indiát “hihetetlenül izgalmas piacnak” és a vállalat “fő célterületének” nevezte.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy India negyedéves rekordot állított fel, erőteljesen növekedve “kétjegyű százalékos értéken az előző évhez képest”. Cook beszélt arról is, hogy nemrég ellátogatott az országba az üzletek megnyitására, majd találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel. “Ez a mi fő célunk. Éppen ott jártam, és a piac dinamizmusa, a pezsgés elképesztő” – mondta.

A múlt heti befektetői híváson Cook az AI potenciálját is méltatta, utalva a népszerű ChatGPT chatbotra. Az Apple már számos eszközön kínálja Siri, a virtuális AI-asszisztensét. Néhány egészség- és jóléti központú funkció, mint a Fall Detection, a Crash Detection és az Apple Watch ECG az AI technológiákra támaszkodik.

Azonban Cook óvatosan fogalmaz, mondván: “számos probléma van, amelyeket rendezni kell, ahogyan azt számos helyen is tárgyalják.” A vállalat további erőfeszítéseket tesz az AI technológiák fejlesztésében, hogy felhasználói számára még hatékonyabb és hasznosabb szolgáltatásokat nyújtson, miközben figyelembe veszi az esetleges kihívásokat és problémákat is.