A Google egy új, hasznos funkciót vezet be az Android 15-ös verziójában, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen nyomon kövessék telefonjuk akkumulátorának egészségi állapotát. Az új “Akkumulátor Állapot” funkcióval az Android operációs rendszer felhasználói pontosabban megítélhetik, mikor van szükség az akkumulátor cseréjére.

Az akkumulátorok idővel kopnak, és csökken a töltési kapacitásuk. Ez a folyamat gyakran nehezen észlelhető a felhasználók számára. Az Apple iOS rendszere már rendelkezik egy hasonló “Battery Health” funkcióval, azonban az Android felhasználóknak eddig nem volt lehetőségük közvetlenül az operációs rendszeren keresztül ellenőrizni az akkumulátoruk állapotát. Bár vannak harmadik féltől származó alkalmazások, amelyek becsléseket adnak, ezek gyakran nem pontosak és hosszabb adatgyűjtési időszakot igényelnek.

Az Android 14 már megkezdte az alapot teremteni egy ilyen típusú funkcióhoz. A 2023-as decemberi Pixel Feature Drop frissítéssel a Google egy új “Akkumulátor információ” részt adott hozzá a “Beállítások > A telefonról” menüponthoz. Itt megtekinthető az akkumulátor gyártási dátuma és a töltési ciklusok száma, amit az Android 14-ben bevezetett új API-k segítségével gyűjtenek.

Ezen kívül más hasznos információkat is megjelenítenek, mint például az első használat dátuma, a töltési szokások, a töltöttségi állapot és az akkumulátor általános állapota. Példaként, ha egy Pixel 9 készülék akkumulátorának egészségi állapota 90%, ez azt jelenti, hogy a standard 4575 mAh kapacitásból még 4118 mAh töltés lehetséges. Az Android 14 QPR2 Beta 2 már tartalmaz egy “Akkumulátor Állapot” oldalt, de ez még inaktív, és valószínűleg szükség lesz egy újrakalibrálásra, mielőtt teljes mértékben működőképes lesz.