Az AMD tegnap bejelentette új Ryzen Z1 sorozatú lapkakészleteit, amelyeket a következő generációs kézben tartható játékkonzolok számára fejlesztettek. A Ryzen Z1 és a Ryzen Z1 Extreme a 4 nm-es Ryzen Zen 4 architektúrán alapulnak és RDNA 3 GPU-kat tartalmaznak. Az AMD azt is közölte, hogy a Ryzen Z1 és Z1 Extreme ideiglenesen kizárólag az Asus számára lesz elérhető, de a sorban más hardvergyártók is csatlakozhatnak.

Az AMD Ryzen Z1 hatmagos Zen 4 CPU-t és tizenkét szálat kínál, míg a GPU oldalon négy RDNA 3 mag található. Összesen 22 MB gyorsítótár áll rendelkezésre. Az AMD azt állítja, hogy a Ryzen Z1 lapkakészlet képes 2,8 teraflop grafikai teljesítményre.

Az AMD bemutatta az új Ryzen Z1 sorozatú lapkakészleteit a kézben tartható játékkonzolok számára

A Ryzen Z1 Extreme nyolcmagos Zen 4 CPU-t, tizenhat szálat és tizenkét RDNA 3 GPU-magot kínál 24 MB gyorsítótárral. A Ryzen Z1 Extreme akár 8,6 teraflop grafikai teljesítményre is képes. Az AMD egy grafikont is megosztott a Z1 és Z1 Extreme mérnöki mintáiról, amelyen néhány népszerű játék 1080p felbontásban és alacsony beállításokon fut.

Az AMD bemutatta az új Ryzen Z1 sorozatú lapkakészleteit a kézben tartható játékkonzolok számára

Mindkét új lapkakészlet támogatja az USB 4 csatlakozást, valamint az LPDDR5 és LPDDR5X memóriát. Az új lapkakészletekkel megjelenik az AMD Radeon Super Resolution (RSR) felbontásnövelő, a Radeon Chill, a Radeon Image Sharpening és az AMD Link is.

Az AMD sajtóközleményben azt is közölte, hogy az Asus ROG Ally mindkét új Z1 lapkakészlettel elérhető lesz. Az Asus a ROG Ally árát és elérhetőségét május 11-én jelenti be.