A legújabb jogi fejlemények hatására az Apple változtatásokat hajt végre a zenei streaming alkalmazásokkal kapcsolatos politikájában Európában. A változások lehetővé teszik, hogy a fejlesztők közvetlen hivatkozásokat helyezzenek el alkalmazásaikban, amelyek a saját weboldalaikra irányítják a felhasználókat digitális zenei tartalmak és szolgáltatások vásárlásához. Ez a lépés egyértelműen az Európai Unió legutóbbi döntésének eredménye, amely szerint az Apple-nek meg kell könnyítenie a felhasználók számára a szolgáltatások alternatív vásárlási lehetőségeinek feltárását.

Az EU korábban 1,84 milliárd eurós bírságot szabott ki az Apple-re, amiért az vállalat korlátozta a versenyt a zenei streaming piacon azzal, hogy nem engedélyezte a fejlesztőknek, hogy információt nyújtsanak az App Store-on kívüli fizetési lehetőségekről. Ez a gyakorlat különösen a Spotify, mint a panaszos fél számára volt hátrányos, amely a piac jelentős részét birtokolja Európában.

Az Apple mostantól lehetővé teszi, hogy a fejlesztők e-mail címeket kérjenek a felhasználóktól, hogy közvetlenül elküldhessék nekik a vásárlásra irányuló linkeket, ami nagyobb átláthatóságot és rugalmasságot kínál a felhasználók számára. A vállalat hangsúlyozza, hogy ez a változás nem érinti az Apple jogát arra, hogy díjat számítson fel az általa nyújtott technológiai eszközökért és szolgáltatásokért.

Az új politika megkönnyítheti a versenyt és tágabb választékot kínálhat a fogyasztóknak, miközben a zenei streaming szolgáltatók, mint a Spotify, továbbra is jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek. Az intézkedések várhatóan elősegítik a fogyasztói elégedettség növekedését és az ártranszparencia javulását.