Az Advanced Micro Devices (AMD) processzorgyártó cég várhatóan 2024-ben dobja piacra a következő generációs Zen 5 processzormikroarchitektúrát, és hivatalosan elindította az új Zen 6 processzor (CPU) magarchitektúra fejlesztését az idei év első negyedévében – áll a LinkedIn-en közzétett álláshirdetésekből. A Zen 6 a TSMC 2 nm-es technológiáját fogja használni, és a CPU bevezetése várhatóan 2026 utánra tehető.

Jelenleg a Zen 6-ot nem találjuk az AMD hivatalos terméktervében. Az AMD csak a Zen 5 tervét fedte fel. Az utolsó tervek 2022 júniusáig nyomon követhetők, ami azt mutatja, hogy az AMD várhatóan 2024-ben indítja el a Zen 5-öt, így a Zen 6 talán csak 2025-ben vagy még később kerül a kiskereskedelmi piacra.

Korábban, az AMD egy magas szintű chip tervezőmérnöke, Md Zaheer által véletlenül a LinkedIn-en közzétett információk szerint az AMD Zen 6 mag belső kódneve Morpheus, és a Zen 6 chip 2 nm-es technológiát fog alkalmazni. Mind a TSMC, mind a Samsung reméli, hogy 2025 előtt kész lesz a 2 nm-es folyamatra. A mérnök kifejezetten a legalább három mag IP teljesítménykezelési projektjein dolgozik, kezdve a Zen 4 maggal 2020 első negyedévében, majd a Zen 5-sel 2021 első negyedévében, végül a Zen 6-tal 2023 első negyedévében.

A Morpheus kódnevű Zen 6 magarchitektúra fejlesztési terve hivatalosan az idei év első negyedévében indult el. Az “Üzleti Idők” jelentése szerint az AMD 2 nm-es CPU-ja a lehető legkorábban 2025 második felében léphet a gyártási szakaszba, ami azt is mutatja, hogy a TSMC 2 nm-es üzemépítési és tömeggyártási ütemterve nem változott jelentősen. Az AMD az Apple és az Intel után fontos 2 nm-es ügyfele lesz.