Az idei év első negyedévére visszatekintve a Samsung visszavette a vezető pozíciót a smartphone piacon az Apple-től, amely 2022 végén állt az élen. A mobilpiac még mindig csökken, a szállítások ötödik egymást követő negyedéve folyamatosan esnek.

A Samsung ismét a smartphone piac trónján, visszaszerezve a koronát az Apple-től

A Canalys adatai szerint a Samsung volt az egyetlen vállalat, amely növekedési jeleket mutatott a 2023-as év első három hónapjában. Érdekes módon piaci részesedése csökkent 2022 első negyedévéhez képest, 24%-ról 22%-ra, míg az Apple részesedése 18%-ról 21%-ra nőtt. A harmadik helyezett Xiaomi piaci részesedése 13%-ról 11%-ra esett vissza.

A Samsung ismét a smartphone piac trónján, visszaszerezve a koronát az Apple-től

Ez a helyzet nem újdonság, évről évre hasonló mintát követ. Az Apple év végén dominál, miután szeptemberben bemutatta az új iPhone-okat és karácsonyi időszakban nagy mennyiségben értékesít. Az év elején pedig a Samsung az új Galaxy S modellekkel visszaveszi a vezető pozíciót. Azonban most először a különbség a Samsung és az Apple között ilyen kicsi az év elején.

A smartphone piac azonban nem teljesít jól, a 2023-as év első negyedében 12%-os csökkenést regisztráltak a kiszállításokban.

Íme az aktuális top 5 gyártó piaci részesedése:

  1. Samsung: 22%
  2. Apple: 21%
  3. Xiaomi: 11%
  4. OPPO: 10%
  5. vivo: 8%
  6. Egyéb: 28%

A csökkenés oka a makrogazdasági helyzet, a befektetők csökkentették befektetéseiket, mivel féltik a válságtól. Az év eleji árcsökkentések és promóciók ellenére a kereslet alacsony marad. A csökkenés mértéke azonban lassult a 2022-es évhez képest.