A Samsung 2023. július 26-án mutatta be a Galaxy Z Fold 5 és a Galaxy Z Flip 5 modelleket, amelyek a legfrissebb hajtogatható telefonok a palettán. Elméletben a korábbi verziókhoz képest nem történtek nagy változások a készülékek tartósságát, ellenállóképességét és védelmét illetően. De ha belemélyedünk a részletekbe, fény derül arra, hogy mekkora igénybevételnek képesek ellenállni ezek az újító szellemű készülékek. Az alábbiakban bemutatjuk azt a videót, melyen láthatóak a telefonokat alaposan kihívás elé állító tesztek.

Az eddig elérhető hivatalos információk szerint a Galaxy Z Fold 5 belső képernyője 25%-kal jobban ellenáll a karcolásoknak és a durva behatásoknak. Mindkét modell megtartotta az erős alumínium keretét (Armor Aluminium), az IPX8-as tanúsítványt, valamint a Gorilla Glass Victus 2-es védelmet alkalmazzák a készülékek külső részein.

A tesztek során a telefonokat százezres nagyságrendben hajtogatják, nyitják ki és csukják be. A gyártói specifikációk szerint a készülékek képesek 200 000 hajtogatást, kinyitást és bezárást elviselni, ami – napi 100 hajtogatást alapul véve – körülbelül 5-6 évet jelent. A szokásos tesztek között található a “tumble” teszt is, amely a telefon rövid ideig tartó zuhanását jelenti egy fém alagútban. Az új Flex Hinge zsanér két sínű kialakítása hivatott elosztani a becsapódáskor érzékelhető erőt.

A videón láthatjuk a vízállósági tesztet is, mely során a hajtogatható telefonokat rövid ideig vízbe merítik, vagy vízsugárral permetezik le. Az IPX8-as tanúsítvány azt jelenti, hogy a készülék akár 1,5 méter mély vízben is ellenáll a behatásoknak 30 percig. Emellett még páratartalom- és hőmérséklet-tesztnek is alávetik őket.

Végül következik a szabadon ejtéses teszt, majd az acélgömbök képernyőre ejtésének a tesztje. Szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy mindkét modell már elérhető a helyi piacon, és augusztus 10-ig lehetőség van exkluzív előrendelési ajánlatok kihasználására.