A Phone Arena szerzői nemrégiben érdekes véleménycikket tettek közzé Carl Pei által a Nothing Phone (2)-re kidolgozott stratégiáról. Az ő megközelítésük valahol a dicséret és a bírálat között helyezkedik el, azt állítják, hogy a Nothing már a piaci bevezetése előtt “lemásolta” az iPhone 15 Pro-t. Ez a megállapítás felidézi a néhány évvel ezelőtti kínai vállalatok gyakori taktikáját.

A Nothing Phone (2): merész iPhone koppintás vagy zseniális stratégia?

Azonban fontos kiemelni, hogy itt nem csak a kínai cégekről van szó, hanem amerikai és japán vállalatokról is. Vegyük például azt a helyzetet, amikor az iPhone X megjelenése előtt az Essential Phone és a Sharp Aquos S2 már megelőzte az Apple dizájnját. Az audio jack eltávolításának ötlete sem az Apple-től származott eredetileg, hanem a Meizu volt az, aki ezt a lépést megvalósította néhány hónappal az iPhone 7 piacra dobása előtt.

A Nothing azonban eltérően “másolja” az Apple-t. Stratégiai lépésről van szó, melynek alapjai a következők:

    • a dizájn az elsődleges, a specifikációk kevésbé számítanak
    • a cég nem üzletként, hanem közösségteremtőként működik, ahol nincsenek vásárlók, csak barátok
    • a termékek hozzáférhetőek, de nem annyira olcsóak, hogy ezáltal olcsóságnak tünjenek

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az iPhone 15 Pro az oldalainak ívelt kialakítását a Nothing Phone (2) is bevezette, ami eltér az előző generációtól. Kétségtelen, hogy Carl Pei, az Apple nagy rajongója, aki az iPhone-okról is készített YouTube recenziókat. És nem csak az iPhone-okról, hanem a S23 Ultra-ról és a OnePlus 11-ről is.

A Nothing lassan, de biztosan beépíti magát a köztudatba, mint egy “cool” cég, és az Apple utánzása egyelőre nem zavarja a felhasználókat. Az olyan extra dizájn elemek, mint a LED világítás és a transzparencia, valamint az elfogadható árak hozzájárulnak a cég pozitív megítéléséhez.

De vajon elegendőek lesznek-e ezek a tulajdonságok ahhoz, hogy a vállalatot igazán naggyá tegyék? A jövő meg fogja mutatni, de a Nothing már most is érdekes szereplője a mobilpiacnak.