Könnyen ráfázhatunk, ha nem tudjuk pontosan, mekkora internetsebesség és adatkeret szükséges a mindennapi életünkben. Azok, akik nem állították be tudatosan a saját igényeiket, gyakran túl sokat vagy túl keveset fizetnek az internetes szolgáltatásért. Most azonban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy új jelentéssel állt elő, ami árnyalja a képet.

Az Ariosz piackutató cég megbízásából készült felmérés bemutatja, hogy az otthoni és mobil internet használata során milyen igényekkel rendelkeznek a magyarok.

Az Ariosz piackutató cég megbízásából készült felmérés bemutatja, hogy az otthoni és mobil internet használata során milyen igényekkel rendelkeznek a magyarok. Az eredmények meglepőek: a válaszadók jelentős része még a legfontosabb kérdésekre sem tudott választ adni. A mobilnetet használók harmada nem tudta, mennyi adatkeret számára elég, az otthoni internetezők pedig közel fele nem tudta meghatározni az ideális sávszélességet.

Azok, akik tudatosabban interneteznek, az eredmények alapján meglehetősen változatos igényekkel rendelkeznek. A mobilos adatkeret terén 23% elégszerűnek találja a havi 1-3 GB-ot, míg csupán 7% igényel 100 GB feletti adatkeretet. Az otthoni internet kapcsán a válaszok még szétszórtabbak, de összességében 29% állapított meg 100 és 999 Mbit/s közötti sebességet minimumként.

A mobilnetet használók harmada nem tudta, mennyi adatkeret számára elég, az otthoni internetezők pedig közel fele nem tudta meghatározni az ideális sávszélességet.

Az NMHH már korábban is meghatározta a minimálisan elfogadható internetsebességet. A szabályozás szerint 8 Mbit/s letöltési és 2 Mbit/s feltöltési sebesség szükséges ahhoz, hogy valaki rendesen levelezni, böngészni vagy videócsevegni tudjon. A jó hír, hogy a legnagyobb szolgáltatók már jóval magasabb sebességeket kínálnak.

Az NMHH által publikált adatok alapján tehát egyre inkább tudatosulhat bennünk, milyen internetkapcsolatra van ténylegesen szükségünk. Ha pontosan tudjuk, mi az igényünk, sok pénzt spórolhatunk meg a szolgáltatások kiválasztásakor.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!