Az Apple bemutatta a legújabb akadálymentesítési lehetőségeit az iPhone és iPad készülékeihez. Az új funkciók elsősorban az egészségi problémákkal küzdő felhasználók számára nyújtanak megoldást. A „Személyes Hang” (Personal Voice) névre keresztelt új funkció azok számára lett kifejlesztve, akik elveszítették beszédképességüket, míg a nagyobb ikonok a látássérült felhasználók navigációját könnyítik meg.

A hangod imitálása már lehetőség az iPhone-on: bemutatkozik a "Személyes Hang"

A „Személyes Hang” funkcióval az a felhasználók, akik elveszítették a beszédképességüket, létrehozhatnak egy saját hangjukat imitáló mesterséges hangot. Ez a hang az írott szöveg hangos felolvasására használható a telefonon vagy a táblagépen keresztül. Az “Személyes Hang” funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját hangjukat imitáló mesterséges hangot hozzanak létre.

A rendszer létrehozásához a felhasználóknak 15 percen keresztül kell olvasniuk egy véletlenszerűen generált szövegsort az iPhone vagy iPad készülékükön. Ez a funkció a készüléken belüli mesterséges intelligenciát használ, ami biztosítja a felhasználói információk magánjellegét és biztonságát. A rendszer továbbá zökkenőmentesen integrálódik a “Live Speech” funkcióval, így a felhasználók a “Személyes Hang”-jukat használva tudnak kommunikálni szeretteikkel.

A hangod imitálása már lehetőség az iPhone-on: bemutatkozik a "Személyes Hang"

Az Apple bemutatta továbbá az „Assistive Access” funkciót is, amely 5 alapvető alkalmazást tesz elérhetővé a látássérült felhasználók számára. Úgy tűnik, hogy ez a funkció kiváltja az előre beállított indítót, és hasznos lehet nem csak a látássérült, hanem az idősebb felhasználók számára is, akik a FaceTime alkalmazást használják családjukkal való kommunikációra. Érdemes megjegyezni, hogy minden alkalmazás egyszerűsített formában érhető el, hogy a hozzáférés minél egyszerűbb legyen.

Az Apple továbbá bejelentette, hogy új lehetőségek várhatóak a macOS számára is. A hallássérült felhasználók hallókészülékeket csatlakoztathatnak a MacBookhoz, és Siri hangjának sebességét is beállíthatják. Az új funkciók várhatóan az iOS 17 és az iPad OS 17 frissítéseivel érkeznek meg.