A Google Assistant, mely már hét éve működik, új fejlesztési szakaszba lép. A tech óriás úgy döntött, hogy megszünteti a 17 legkevésbé használt funkcióját, egy lépés, ami a cég különböző részlegeiben dolgozó több ezer alkalmazott elbocsátását követi. A cél ezzel a mozgással az felhasználói élmény egyszerűsítése és az Assistant interoperabilitásának javítása a különböző eszközökön.

A Google egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy január 26-tól kezdve a 17 funkció elérési kísérlete egy értesítést fog aktiválni azok elérhetetlenségéről. Ezeket a funkciókat, amelyek többsége hangparancsokkal kapcsolatos, február 26-ig teljesen eltávolítják. Egy értesítés fogja jelölni minden egyes funkció megszüntetésének dátumát, amikor használni kívánják őket. Ezeket minden eszközről eltávolítják, beleértve a okostelefonokat és a smart hangszórók/kijelzők rendszereit.

A Google alkalmazásában és a Pixel keresősávjában található mikrofon ikon mostantól kereséseket fog aktiválni, az okoseszközök irányítása helyett
A Google alkalmazásában és a Pixel keresősávjában található mikrofon ikon mostantól kereséseket fog aktiválni, az okoseszközök irányítása helyett

A Google alkalmazásában és a Pixel keresősávjában található mikrofon ikon mostantól kereséseket fog aktiválni, az okoseszközök irányítása helyett. Továbbá, a Pixel keresősávja a Voice Search funkciót fogja megnyitni a Google Assistant helyett a Pixel eszközökön.

Ezekkel a változtatásokkal a Google a Bard, az új generatív MI chatbotjával való integrációra helyezi a hangsúlyt, amelynek idén várható a debütálása. Ez a lépés egyértelmű irányt mutat a generatív MI prioritására, jelezve egy lehetséges átmenetet abban, ahogy az Assistant interaktál és használva lesz a jövőben. Bár ezek a módosítások jelentős lépést jelentenek a Google Assistant fejlődésében, nem utalnak azonnali eltűnésére, hanem inkább az új technológiai trendekhez és a felhasználói igényekhez való alkalmazkodásra.

Íme a 17 megszűnő funkció listája:

 1. Hangvezérléssel Google Play Könyvek hangoskönyveinek lejátszása és irányítása. Továbbra is streamelhet hangoskönyveket a mobil eszközödről.
 2. Médiaébresztő, zenei ébresztő vagy rádiós ébresztő beállítása vagy használata Google Assistanttel ellátott eszközökön. Létrehozhatsz egy egyéni Rutint, amely hasonló viselkedést biztosít, vagy használhatsz egy standard ébresztőt.
 3. Hozzáférés vagy kezelés a szakácskönyvedben, receptek átvitele eszközről eszközre, instruktív receptvideó lejátszása vagy lépésről lépésre receptek megjelenítése. A Google Assistanttel kereshetsz recepteket a weben és a YouTube-on.
 4. Időmérő kezelése Okos Kijelzőkön és Hangszórókon. Továbbra is beállíthatsz időzítőket és ébresztőket.
 5. Hanggal eszköz hívása vagy üzenet közvetítése a Google Családi Csoportodnak. Továbbra is közvetíthetsz üzeneteket otthoni eszközeidre.
 6. Hanggal emailt, videót vagy hangüzenetet küldeni. Továbbra is kezdeményezhetsz hívásokat és küldhetsz szöveges üzeneteket.
 7. Esemény átütemezése a Google Naptárban hanggal. Továbbra is ütemezhetsz új eseményt.
 8. Alkalmazásindító használata a Google Assistant vezetési módban a Google Térképeken üzenetek olvasására és küldésére, hívások kezdeményezésére és a média irányítására. Továbbra is használhatod a hangvezérlést a Google Térképeken ugyanúgy.
 9. Kérés a Family Bell bejelentések ütemezésére vagy korábban ütemezett bejelentések meghallgatására. Létrehozhatsz egy egyéni Rutint, amely hasonló viselkedést biztosít.
 10. Meditáció kérése a Calm-mel. Továbbra is kérhetsz meditációs lehetőségeket médiaszolgáltatóktól, mint például a YouTube.
 11. Hangvezérlés a Fitbit Sense és Versa 3 eszközökön már nem lesz elérhető. Az eszköz gombjainak használatával kell kezdeni, megállítani, szüneteltetni és folytatni a tevékenységeket. Továbbra is hanggal irányíthatók a tevékenységek a Pixel Órákon.
 12. Az alvás összefoglalóit csak a Google Okos Kijelzőkön lehet majd megtekinteni. Továbbra is kérhetsz alvással kapcsolatos részleteket hanggal harmadik fél okosóráin.
 13. A hangszórókról és Okos Kijelzőkről indított hívásoknál nem jelenik meg a hívó fél azonosítója, kivéve, ha a Duót használod.
 14. A munkába vezető út „Közlekedési idő” becsléseinek megtekintése Okos Kijelzőkön. Továbbra is kérhetsz közlekedési időket és kaphatsz útvonalterveket hangutasítással.
 15. Személyes utazási tervek ellenőrzése hangutasítással. Továbbra is kérdezheted a repülőjáratok állapotát.
 16. Információkérése a kapcsolataidról. Továbbra is hívásokat indíthatsz a kapcsolataid felé.
 17. Bizonyos cselekvések elvégzésének kérése hanggal, például fizetés küldése, foglalás készítése vagy posztolás a közösségi médiában. Továbbra is kérheted az Assistantot, hogy nyissa meg a telepített alkalmazásaidat.