A kínai tech-óriás, a Baidu, bejelentette az Ernie Bot nevű, új MI chatbotot, amely közvetlenül versenyez a ChatGPT-vel, amit az OpenAI fejlesztett. Az Ernie Bot egyelőre csak Kínában érhető el. Emlékeztetnünk kell, hogy az Ernie Botot már márciusban beharangozták, most azonban teljes mértékben működőképes és a közönség számára is hozzáférhető. Képes verseket írni, válaszolni kérdésekre, összefoglalókat létrehozni, és ami még érdekesebb, a felhasználók által megadott szöveg alapján képes képeket és videókat is generálni.

A Baidu egy sajtóközleményben így nyilatkozott:

“Megtiszteltetés számunkra bejelenteni, hogy az Ernie Bot teljes mértékben elérhető a nagyközönség számára, augusztus 31-től kezdődően. Az Ernie Bot mellett a Baidu olyan új alkalmazásokat is tervez bemutatni, amelyek az MI kapacitásait kihasználva lehetővé teszik a felhasználóknak az MI négy alapvető képességének teljes körű megtapasztalását: értelmezés, előállítás, logikai következtetés és memória.”

A “Ernie” az “Enhanced Representation through Knowledge Integration” rövidítése, magyarul “Tudásintegrációval Fokozott Reprezentáció”. A Baidu szerint a chatbotnak 550 milliárd adatpontja van “tudásbázisában”, bár ezek többsége a kínai piacra koncentrál.

Praktikában ez azt jelenti, hogy az Ernie Bot nem tud válaszolni olyan témákban, amelyek kívül esnek a régióján. Ugyanakkor képes hangválaszokat adni különböző kínai dialektusokban és generálni képeket, videókat a felhasználók által beírt szöveg alapján.

Az MI eszközök iránti lelkesedés közepette Kína áprilisban bejelentette, hogy “biztonsági ellenőrzést” vezet be az MI motorok számára, mielőtt piacra kerülhetnek. Kicsi az esélye, hogy a Baidu rövid időn belül globális szinten is megjelenik, de most már elérhető a kínai közönség számára.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!