Az Egyesült Államok kormánya tárgyalásokat folytat az Intel Corp-nak több mint 10 milliárd dollár értékű támogatás nyújtásáról a félvezetőipar fejlesztése érdekében, a Bloomberg jelentése szerint. Az Intelnek szánt csomag kölcsönöket és közvetlen támogatásokat is tartalmazhat, amelyeket a CHIPS Act keretében bocsátanak rendelkezésre. A Kereskedelmi Minisztérium és az Intel egyelőre nem nyilatkozott a tárgyalások részleteiről.

A támogatás célja, hogy elősegítse az új chipgyárak építését és növelje a termelést az Egyesült Államokban. Az Intel már korábban is terveket hirdetett meg több tíz milliárd dollár értékű beruházásra Arizonában, Új-Mexikóban és egy új helyszínen Ohióban, amely a tervek szerint a világ legnagyobb chipgyára lehet. A támogatás kulcsfontosságú lehet az amerikai félvezetőipar versenyképességének növelésében és a globális ellátási lánc diverzifikálásában.

A Micron (MU.O) és a Samsung Electronics (005930.KS) szintén új chipgyárakat építenek az Egyesült Államokban, és mindkettő benyújtotta pályázatát a program keretében.

A félvezetőkért folyó verseny és az ezzel kapcsolatos kormányzati támogatások kulcsfontosságúak az Egyesült Államok technológiai függetlenségének és versenyképességének megőrzésében, különösen az ázsiai gyártókkal szembeni versenyben. Az Intel és más chipgyártók által tervezett beruházások jelentős mértékben hozzájárulhatnak az amerikai félvezetőipar erősítéséhez és a globális ellátási lánc diverzifikálásához.