2012-ben a Sony piacra dobta a hordozható PS Vita konzolt, azóta azonban feladta ambícióit ebben a szegmensben. A Nintendo Switch később uralta a piacot, majd a gaming telefonok kezdtek népszerűvé válni. Most megtudtuk, hogy a Sony egy új hordozható konzolon dolgozik, a PlayStation Q Lite-on.

A játékkonzol megjelenése zűrzavaros időszakban érkezik a gaming hordozható eszközök piacán, mivel a Black Shark és a Lenovo felhagytak a gaming telefonokkal. Ehelyett a hordozható konzol formátumú PC-k, mint az ASUS ROG Ally és a Steam Deck váltak divatossá. A PlayStation Q Lite jelenleg QA tesztelési fázisban van, és olyan, mint egy PlayStation 5 DualSense kontroller egy 8 hüvelykes LCD képernyővel a közepén.

A probléma az, hogy csak a Sony PlayStation Remote Play-jel működik majd. Az eszköz képes lesz PS5 játékok streamelésére, de nem fogja a saját hardverén futtatni a játékokat, csak az interneten keresztüli felhőkapcsolaton keresztül. Még nem világos, hogy más felhőalapú gaming platformokat is támogat-e. A Q Lite projekt adaptív trigger gombokkal, hangszórókkal, hangerőgombokkal és 3,5 mm-es audió csatlakozóval rendelkezik majd.

A képernyő Full HD felbontást és 60 FPS frame rate-et támogat. A hordozható konzolt 2023 szeptemberében várják bemutatni, és nagyon kíváncsi vagyok, milyen processzort fog használni: MediaTek, Qualcomm, Tegra?