A Sony mai ma mutatott be egy új, prémium minőségű, vezeték nélküli fülhallgatót. Ez az új modell, a WF-1000XM5, a WF-1000XM4 közvetlen utódja. A fejlett zajszűrő funkcióval rendelkező fülhallgatók egy újgenerációs lapkával vannak felszerelve, ami a Sony szerint “kioldja a hang valódi potenciálját”. Az általuk biztosított hangminőség prémium színvonalú, és folyamatosan alkalmazkodik a felhasználó környezetéhez. Alább összefoglaljuk a legfontosabb részleteket.

Sony WF-1000XM5

WF-1000XM5 szemben a WF-1000XM4-gyel, mi az új?

  • A fülhallgatók kompaktebbak, 25%-kal kisebbek, mint az XM4;
  • Könnyebbek is, 20%-kal könnyebbek az XM4-nél;
  • Az ANC (aktív zajszűrő) 20%-kal jobb, mint az XM4-en;
  • A dinamikus driverek 8.4 mm-esek (az XM4 6mm-es drivereket használ);
  • A Sony V2 és QN2e lapkák vannak beépítve;
  • 24 bites audiofeldolgozás és hangfokozás;
  • 3 perc töltés = 1 óra audió visszajátszás;
  • A fülhallgatók 8 órás üzemidőt biztosítanak, és a töltődobozban 24 órára növelhető (ANC bekapcsolva);
  • XS méretű füldugók is járnak hozzá, a kisebb fülűek számára;
  • MI-alapú telefonhívásfeldolgozás;
  • Támogatja a gesztusvezérlést, négy érintéssel szabályozható a hangerő a fej mozgatásával;
  • Bluetooth 5.3.

A fentiekből könnyen megérthetjük, mi újdonság a Sony WF-1000XM5 modellben. Az új modell a Sony által valaha végzett legnagyobb fejlődés a zajszűrés terén. Minden fülhallgatón 3 mikrofon található, és a cég mind a V2, mind a QN2e laplákat beépítette. Ezek valós idejű audio CPU-k, amelyek vezérlik a beépített mikrofonokat, és minőségi, adaptív háttérzajszűrést biztosítanak, függetlenül attól, hogy hol vagyunk.

A Dynamic Driver X egy nagyobb, 8,4 mm-es dinamikus hangszóróelemet tartalmaz, amelyet kifejezetten a kiterjesztett frekvenciák, a mély basszus és a tiszta hangok visszaadására terveztek. A fülhallgatók támogatják a vezeték nélküli magasfelbontású hangzást (High-Resolution Audio Wireless) a Sony már jól ismert és széles körben elfogadott LDAC audio kódolási technológiája révén. Az LDAC képes közel háromszor több adatot átvinni, mint a hagyományos Bluetooth-on keresztül lejátszott hang. Ez gyakorlatilag a hangminőség javítását jelenti.

Sony WF-1000XM5
Sony WF-1000XM5

A WF-1000XM5 fejhallgatók fejkövető technológiával rendelkeznek, mely valósághű és lenyűgöző hallgatási élményt nyújt, automatikusan állítva a hangtereket a fejmozgások kompenzálására. A hangok pontosan összehangolva vannak a mobiltelefon képernyőjével, még mozgás közben is, így a felhasználók teljes mértékben elmerülnek az élményben, amikor kompatibilis okostelefonokhoz vagy szolgáltatásokhoz kapcsolódnak.

Sony WF-1000XM5

A Sony a gamerekre is gondolt, és a fejhallgatók 360 Reality Audio funkciót kínálnak a játékokhoz. Nem sok játék támogatja ezt a funkciót, de úgy tűnik, hogy a Niantic által fejlesztett Ingress frissítést kapott, amely immerszív hangzást biztosít a WF-1000XM5 felhasználóinak.

Az AI segítségével az új fejhallgatók a legjobb hívásminőséget biztosítják, tiszta hangzást adva bármilyen helyzetben, legyen szó irodáról, otthoni munkáról vagy zajos környezetről. Egy Deep Neutral Network (DNN) nevű algoritmus van, amely mesterséges intelligencián alapul, és egy Bone Conduction szenzorral van felszerelve, így a hang tiszta és természetes módon érzékelhető még nagy zajban is.

A Sony úgy tervezte a fejhallgatókat, hogy azok kényelmesek legyenek. Ennek eredményeként 25% -kal kisebbek és körülbelül 20% -kal könnyebbek, mint az előző modell (WF-1000XM4), ami hosszabb ideig kényelmes viseletet tesz lehetővé. Emellett a fülhallgatók formája az emberi fül szerkezetét követi, ergonómikus kialakításuk biztos és stabil illeszkedést biztosít.

A fülhallgatók Auto Play funkcióval rendelkeznek a zökkenőmentes hallgatási élmény érdekében, anélkül, hogy számos beállítást kellene módosítani. A felhasználók testre szabhatják, mikor induljon el a zene, saját preferenciáik szerint. Ráadásul az audio értesítések tájékoztatják a felhasználókat a fontos eseményekről, így a telefon biztonságosan a zsebben maradhat.

A Sony WF-1000XM5 fülhallgatókban megtalálhatóak a Sony népszerű funkciói is, mint az Adaptive Sound Control és a Speak-to-Chat, valamint a Multipoint Connection, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerre két Bluetooth-eszközhöz csatlakozzanak. Így, amikor bejövő hívás érkezik, a fejhallgatók automatikusan felismerik, melyik eszköz csenget, és ahhoz csatlakoznak. A Google Fast Pair és Swift Pair funkciók is rendelkezésre állnak a könnyű csatlakozás érdekében.

Az akkumulátor üzemideje a fülhallgatók esetében 8 óra, amely a hordozható töltődoboz segítségével 24 órára növelhető. Ráadásul gyorstöltési funkcióval is rendelkeznek, így 3 perc töltés elegendő 60 perc lejátszási időhöz. Támogatják a vezeték nélküli töltést, és IPX4 védelmet nyújtanak a vízfröccsenés és az izzadás ellen.

Ár és elérhetőség

A Sony WF-1000XM5 modell 2023 augusztusától lesz elérhető Magyarországon, hozzávetőlegesen 130 000 forintos áron.