Az a digitális fizetések területén történő fejlődés újabb állomásához érkeztünk. A Google Wallet, mely korábban csak az NFC alapú fizetéseket támogatta, hamarosan QR-kódok használatával is engedélyezni fogja a bankkártyás fizetéseket. Ezt a rendszert egyelőre Brazíliában tesztelik, de a tervek szerint a jövőben globálisan elérhetővé válik.

QR-kódokkal bővíti fizetési opcióit a Google Wallet

A Google azt tűzte ki célul, hogy az Androidos készülékek képesek legyenek digitális fizetéseket lebonyolítani hitel- és bankkártyával, QR-kódok beolvasásával. Az ötlet hátterében az áll, hogy a fizetési lehetőséget azok számára is elérhetővé tegyék, akik egyszerűbb, NFC nélküli telefonokat használnak. Egy interneten közzétett kép egy olyan fizető terminált mutat, melyen egy QR-kód látható. Ezt a kódot a Google Wallet alkalmazással beolvashatjuk.

A tranzakció részletei, az ár is beleértve, megjelennek a képernyőn, és a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy másik kártyát is választhassunk a fizetéshez. A “fizetés most” gombra kattintva ujjlenyomat-azonosítás történik, majd megerősíthetjük a tranzakciót. Mivel Brazíliában a legtöbb okostelefon nem rendelkezik NFC-vel, ott zajlanak a tesztek. Az új funkció révén a Google Wallet szélesebb körben hozzáférhetővé válik, növelve a digitális fizetések biztonságát és egyszerűségét.

A QR-kódos fizetés egy biztonságos módja a termékek és szolgáltatásokért való fizetésnek. Ráadásul a pandémia ideje alatt már mindannyian megismerkedtünk a QR-kód fogalmával. Tavaly nyáron a Google Wallet helyettesítette a Google Pay-t Magyarországon.