A Google bejelentette egy fontos fejlesztést a Windowsos laptopok és számítógépek számára. Ez a Nearby Share, amely lehetővé teszi az Androidos készülékek és PC-k/ Laptopok közötti gyors adatcserét. Jelenleg béta állapotban van, és csak néhány globális régióban érhető el.

A Nearby Share béta alkalmazás letölthető a hivatalos Android weboldalról, itt. A Google szerint működik Windows 10 vagy 11 (64-bit) rendszert futtató PC-ken és laptopokon. Az ARM-eszközöket azonban nem támogatja. Ahhoz, hogy működjön, a Bluetooth és a Wi-Fi bekapcsolása szükséges a laptopodon, és az eszközöknek legfeljebb 5 méteres távolságra kell lenniük egymástól.

Google Nearby Share béta: Gyors adatátvitel az Android és Windows között immár elérhető

Ha Androidos okostelefonokat és táblagépeket használsz, már lehet, hogy ismered a Nearby Share lehetőséget. Akkor jelenik meg, amikor tartalmat, dokumentumokat, képeket próbálsz megosztani, és ha kiválasztod, a céleszköz a listában megjelenik. A beállításokban láthatósági opciókat is találsz. A céleszközök így mindenki, a partnerek vagy csak ugyanazon Google-fiókhoz csatlakoztatott eszközök számára láthatók.

A Nearby Share béta jelenleg nem mindenki számára érhető el.

Íme azok az országok, ahol NEM támogatott:

Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország.

Gyakorlatilag az alkalmazás jelenleg csak az Egyesült Államokban használható, de előfordulhat, hogy a következő hónapokban Európában is hozzáférhető lesz. A Google 2022 elején már bejelentette, hogy a Fast Pair lehetőséget is szeretné bevezetni Windows-os PC-kre és laptopokra. Sajnálatos módon úgy fest, hogy erre még egy kis időt várni kell.