A mobilpiac esélyesen éledezik pár hanyatló negyedév után, a Canalys elemzői szerint. Egyelőre csak a kezdeti jeleket látjuk, nem szabad előresietnünk. Mindazonáltal, már hat egymást követő csökkenő negyedév után vagyunk, ami 2022 januárjában kezdődött.

Ugyancsak a Canalys jelent be egy visszafordulót a globális PC piacán, amely szintén nehézségekkel küzdött az elmúlt két évben. Az elemzők szerint a közönség alacsony kereslete a piacon uralkodó óriásokat, mint a Samsung és az Apple is érintette. Mindkét márka csökkentett mobiltelefon-szállításokat az első és második negyedévben. Ugyanakkor, a 2022-es adatokhoz képest ugyanannyi piaci részesedésük maradt, Samsung 21%-kal és az Apple 17%-kal.

Pozitív jelek a telefonpiacról: A Canalys elemzése szerint visszatérhet a stabil növekedés
Pozitív jelek a telefonpiacról: A Canalys elemzése szerint visszatérhet a stabil növekedés

Más csúcsjátékosok, mint a Xiaomi, OPPO és vivo szintén jelentősebb lépéseket tettek a második negyedévben az elsőhöz képest. A Xiaomi és vivo növelte a részesedését, míg az OPPO enyhén csökkent. A 2022-es adatokhoz képest a Xiaomi 14%-ról 13%-ra csökkent, míg az OPPO a 10%-on maradt, és a vivo 9%-ról 8%-ra esett. A szakértők megfigyelték, hogy a mobiltelefon-készletek “lélegezni kezdtek”, és a régebbi modellek készleteit csökkentették, hogy helyet biztosítsanak az új bevezetéseknek.

Az év második felében a visszaállítás lesz a téma, és a kihívás a magas alkatrészárak ellensúlyozása lesz valahogy. Szembe kell néznünk az inflációval is, valamint a termelővonalak modernizálásába történő befektetésekkel. Nagy növekedési potenciált látnak a Délkelet-Ázsia és India területén a közeljövőben. Emiatt láthatunk ennyi premier és exkluzív bevezetést Indiában például.