A Google alkalmazottai számára az idén kiosztott fizetésemelés messze elmarad az elmúlt években megszokottaktól. A technológiai ipar korábbi bőséges időszakai után, amikor a piaci kereslet hatására jelentős béremeléseket élvezhettek a szektor dolgozói, a trend drasztikusan megfordult. A járvány utáni túlrekrutálás és az MI általi munkahelypótlás növekvő fenyegetése mellett a Google világszerte tízezreket bocsátott el, és az idei évben is folytatódott az elbocsátási hullám. Mindez pedig azokat is érintette, akik megmaradtak, ugyanis a vállalatnál maradó alkalmazottak történelmi mélypontot jelentő fizetésemelést tapasztalhattak.

Az Alphabet, a Google anyavállalata, rekordprofitot jelentett be, ám a profitnövekedés árnyékában az elbocsátások sora állt. Ebben az évben több ezer munkavállalót érintő leépítések zajlottak le, több területet érintve a hangasszisztens fejlesztéstől kezdve a mérnöki csapatokig. A maradó alkalmazottak esetében sok esetben az alapfizetés növekedése elmaradt az inflációs ráta alatt, mindössze 3% körül alakult, ami jelentősen elmarad a korábbi évek 8-10%-os emeléseitől.

A Google idei prioritása az MI fejlesztése, amely Sundar Pichai szerint a vállalat hét fő célkitűzése közül az első helyen szerepel. Az MI iránti elköteleződés mellett azonban a munkavállalói morál mélyponton van, a csalódás és a kiégés érzése dominál a Google-nél maradók körében. A munkahelyi kultúra megváltozásával kapcsolatos aggodalmak is felmerültek, többen úgy vélik, a cég bürokratikusabbá és óvatosabbá vált, ami hosszú távon a Google versenyképességét is befolyásolhatja.

Ez a helyzet nem csak a Google alkalmazottait érinti súlyosan, de a technológiai iparág egészét is formálja. Az MI általi fenyegetettség és a munkahelyek elvesztésének növekvő kockázata mellett a vállalati kultúra és az innovációs készség megkérdőjeleződik, ami különösen fontos lenne egy olyan gyorsan változó szektorban, mint a tech ipar.