A Google beismerte, hogy adatokat gyűjtött felhasználóktól még akkor is, amikor azok a Chrome böngésző Inkognitó módját használták, amelynek elvileg garantálnia kellett volna a privát böngészést. A cég most ígéretet tett arra, hogy törli azokat az adatokat, amelyeket nem kellett volna gyűjtenie, és frissíti az adatvédelmi irányelveit, hogy tisztázza, milyen információkat gyűjt az Inkognitó módban. Ez a lépés egy 2020-ban indított csoportos per részeként került nyilvánosságra, amely a San Franciscó-i szövetségi bíróságon zajlott le. A Google vállalta, hogy törlésre kerülnek azok az adatok, amelyeket a Chrome Inkognitó módban gyűjtött, beleértve a webböngészési előzményeket is.

A vállalat azt is ígéri, hogy a felhasználóknak több kontrollt biztosít a saját adatvédelmük felett, lehetővé téve számukra, hogy letiltsák a harmadik féltől származó cookie-kat az Inkognitó módban. A Google ezen változások implementálásán dolgozik, és azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben megkönnyíti a harmadik féltől származó cookie-k blokkolását, amikor a felhasználók ezt a privát böngészési módot választják.

Ez a fejlemény rávilágít arra, hogy a felhasználók gyakran félreértelmezik az Inkognitó mód nyújtotta privátszintet, és hogy a Google kész változtatásokat eszközölni annak érdekében, hogy visszaállítsa a felhasználók bizalmát. A cég mostantól nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést kínál a Chrome felhasználóinak az Inkognitó módban történő adatgyűjtéssel kapcsolatban.