A 2023-as év első negyedévének statisztikái napvilágot láttak, amelyek szerint az okosórák piacán visszaesés figyelhető meg. Ezen időszak január-március közötti hónapjaira koncentrálunk, ahol látható, hogy az okosórák szállítása csökkent ebben az időszakban az előző év azonos időszakához képest. Az Apple, a Samsung és a Huawei értékesítési veszteségeket könyvelhetett el az említett időszakban a kereslet csökkenése és a globális gazdasági nehézségek miatt. Az információk a CounterPoint Research elemzéseiből származnak.

Az okosórák piaca 2023 első negyedévében hanyatlik; Hol állnak az Apple és a Samsung?

A globális okosóra piacon az éves szállítási számok 1,5%-os csökkenését láthatjuk. Azonban, India kivételes helyzetben van, ahol értékesítési növekedést tapasztalhatunk, 121%-kal több okosóra szállítását regisztrálták az 2023-as év első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. A globális trend ennek ellenében csökkenő, beleértve Kínát is, ahol az okosórák piaca 28%-kal esett vissza.

Az okosórák piaca 2023 első negyedévében hanyatlik; Hol állnak az Apple és a Samsung?

Az Apple okosórák piaci részesedése 32%-ról (2022 Q1) 26%-ra esett vissza 2023 első negyedévére. A Samsung okosóra szállításai mindössze 1%-kal csökkentek. Globálisan az okosóra eladások 27%-ért felel India ebben a negyedévben, őt követi Észak-Amerika 26%-kal. Kína 18%-kal járult hozzá az összes értékesítéshez, de a szállítások 28%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Az okosórák piaca 2023 első negyedévében hanyatlik; Hol állnak az Apple és a Samsung?

A grafikonból kitűnik, hogy az elérhető árú okosórák értékesítése növekedett. Egy másik, a CounterPoint Research által közölt érdekes cikk szerint az intelligens karkötők piaca csökken. Úgy tűnik, hogy a költségvetési okosórák vonzóbbak a vásárlók számára, mint ezek a kompakt eszközök, és a vállalatok inkább több elérhető órát dobna piacra, ezáltal helyettesítve az alacsonyabb, mint 100 dollár árú okos karkötőket. Habár ezek az adatok 2021-ből származnak, a trend még kifejezettebbnek látszik 2023-ban.

Fontos megemlíteni, hogy 2022-ben az okosórák piaca 12%-os éves növekedést tapasztalt világszerte, bár az év utolsó negyedévében 2%-os visszaesés következett be.