Az Apple tervei szerint bevezeti az új iOS 17 rendszerében a “jurnal” típusú alkalmazást, amely a felhasználók mentális egészségének figyelemmel kísérésére szolgál. A hírt a Wall Street Journal szellőztette meg, miután betekintést nyert a vállalat belső dokumentumaiba. Az alkalmazás jelenleg “Jurassic” kódnevet viseli, és a felhasználók mentális állapotának javítását segítheti elő.

A Jurassic működése során a felhasználók telefonján tárolt adatokat elemzi, így betekintést nyerhet a felhasználók napjába, például a kapcsolattartásba, helyzetbe, fitness tevékenységekbe és más információkba. Ezen adatok alapján az alkalmazás képes lehet ajánlásokat tenni a mentális állapot javítása érdekében. Az alkalmazás ráadásul képes lehet a normál rutintól eltérő viselkedések felismerésére is, és egy “All Day People Discovery” névre keresztelt funkció segítségével nyomon követheti a felhasználók baráti és munkahelyi kapcsolatait.

A Jurassic bevezetése aggodalomra adhat okot a harmadik féltől származó, hasonló alkalmazások fejlesztői számára, hiszen az új alkalmazás több adathoz férhet hozzá, és pontosabb ajánlásokat tehet. Egy példa erre az iOS alkalmazásboltjában megtalálható népszerű Day One alkalmazás, amely a szorongó vagy depressziós felhasználók számára nyújt segítséget. Ennek népszerűsége csökkenhet, amint az Apple bevezeti a saját Jurnal alkalmazását.

Úgy tűnik, hogy az alkalmazás ingyenesen lesz elérhető, és előre telepítve lesz az iOS 17-et futtató készülékeken. Természetesen, ha nem használják, eltávolítható lesz.