Szülőként nehéz feladat biztosítani a gyermekeink digitális egészségét. Az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) ebben a küldetésben partnerként lép fel, segítve a szülőket ebben a folyamatos kihívásban. Július 4-én nyilvánosságra hozott programjuk, a “Mobil a családom?” témában épp ezen feladatot tűzte ki célul.

Kis Norbert programvezető, az NMHH munkatársa a sajtótájékoztatón kifejtette: „sokszor észre sem vesszük, hogy az okoseszközök hogyan formálják a családi életünket. Az általuk létrehozott program célja éppen ezekre a kérdésekre felhívni a figyelmet és segíteni azokat, akik változtatni szeretnének ezen”. Hangsúlyozta, „ha többet beszélünk a szülői felelősségről, nagyobb eséllyel érhetjük el a családi digitális egészséget és a médiatudatos mindennapokat”.

A szülők felelőssége és feladatai a digitális világban: Az NMHH által javasolt megelőzési stratégiák és a médiatudatosság növelésének fontossága

Az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője, Somogyi Ákos fontosnak tartotta kiemelni, hogy „a fiatalkorúak 9 százalékát érte már valamilyen formában internetes zaklatás. Ezért kiemelten fontos a szülői figyelem és odaadás, amikor gyermekünk viselkedése megváltozik. Ha például romlanak a jegyei, elszigetelődik a családtól, ezeket tekintsük vészjelzésnek, ne hagyjuk figyelmen kívül”.

Az internetes zaklatás vagy bántalmazás esetén tennünk kell lépéseket: mentsünk el minden bizonyítékot, forduljunk jogvédő szervezetekhez és tegyünk feljelentést. Fontos, hogy a traumával is foglalkozzunk és szakemberhez forduljunk.

Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy „a digitális kultúra a mindennapi élet részét képezi, amit elfogadni és kezelni kell, nem pedig elutasítani. Szülőként felelősségünk, hogy digitálisan is megvédjük gyerekeinket és megadjuk nekik azt a tudást, amire szükségük van ahhoz, hogy biztonságban érezhessék magukat az online térben.”

A “Mobil a családom?” program keretében az eddigi találkozókon a következő fontos tanácsokat osztottșk meg:

    • Vigyázatotok szeretteitekre!
    • Legyetek bizalommal egymás iránt!
    • A család töltse minőségi időt közösen!
    • Gyakoroljátok aktívan a jogaitokat!

A program az nmhh.hu/mobilacsaladom oldalon elérhető hétről hétre frissülő tartalommal. A digitális szülőségről és az online gyermekvédelemről a gyerekaneten.hu és a digipedia.hu oldalakon is olvashatóak szakértői anyagok, cikkek és kvízek.