Sokan izgatottan várták a SpaceX Starship rakétájának tesztrepülését a héten, azonban az utolsó pillanatban elhalasztották. A tesztrepülést április 20-ra, azaz mára tűzték ki, és egy pár órával ezelőtt megtörtént, csakhogy… a dolgok egyáltalán nem mentek jól. A teszt űrhajó néhány másodperccel a felszállás után felrobbant.

Elon Musk, a SpaceX alapítójának mamut méretű rakétája a tesztrepülés során felrobbant, miután felszállt a texasi Boca Chica bázisról, helyi idő szerint 16:00-kor. Körülbelül 3 perc elteltével következett be a robbanás. Elon Musk azonnal reagált és közölte, hogy nem áll meg itt, néhány hónap múlva újabb próbát tesz.

A SpaceX mérnökei a mai tesztet sikeresnek értékelték, mivel a rakéta egyáltalán el tudott emelkedni a földről. Ugyanakkor a motorok sorra elkezdtek leállni. A 33 motorból 3 kieshetett volna, de ebben az esetben legalább 6 állt le, így nem sikerült feljutni a pályára. A jármű 120 méter hosszú és még nem jutott el a Super Heavy rakéta leválasztásának szakaszához.

Musk előzetesen mindenkit figyelmeztetett, hogy ne legyenek túl optimisták, és már azt is győzelemnek tekinti, ha a rakéta el tud emelkedni a földről és nem pusztítja el a kilövőállást. A Starship célja, hogy eljuttasson minket a Holdra, a Marsra és más bolygókra. A Starship tetején lévő űrhajó rész már többször részt vett tesztrepüléseken, de ez volt az első alkalom, hogy a teljes rakétával együtt indult.

A SpaceX a mai napon elérte a maximális tolóerő 90%-át, körülbelül 70 meganewton értékben. Ez egyenértékű azzal az erővel, amely 100 szuperszonikus Concorde repülőgép hajtásához szükséges. A NASA továbbra is szeretne egy Starship változatot használni asztronauták Holdra juttatásához 2-3 éven belül.