A Samsung SmartThings platform mostantól kompatibilis a Matter 1.2-vel, és elindítja az új Flex Connect programot, ami lehetővé teszi bonyolultabb eszközök, például hűtőszekrények és porszívók irányítását. A Matter 1.2, melyet 2024 végén jelentettek be, kiterjeszti az alapvető eszközök vezérlési képességeit a szokásos ökoszisztémákon kívülre. Míg az korai verziók csak egyszerűbb eszközök, mint a villanykörték és kapcsolók vezérlését tették lehetővé, a legújabb szabvány már fejlettebb eszközöket is támogat.

A Samsung SmartThings platform mostantól kompatibilis a Matter 1.2-vel
A Samsung SmartThings platform mostantól kompatibilis a Matter 1.2-vel

A SmartThings mostantól hivatalosan is rendelkezik a Matter 1.2 SDK tanúsítvánnyal, így az összetettebb eszközök is kompatibilisek a platformmal. Ez azt jelenti, hogy ha egy eszközön ott a “SmartThings” logó, az kompatibilis a Matter 1.2-vel és más ökoszisztémákkal is, mint például a Google Home vagy az Apple HomeKit. Ez komoly előrelépés, mivel a Samsung rengeteg prémium kategóriás terméket kínál, amelyek csak akkor igazán hasznosak, ha bármilyen ökoszisztémába könnyen integrálhatók.

Flex Connect program indulása

Ezzel egyidejűleg a Samsung elindítja az új Flex Connect programot, amely a SmartThings platform részeként működik. A Flex Connect lehetővé teszi a SmartThings eszközök számára, hogy kommunikáljanak az elektromos hálózattal és automatikusan csökkentsék az energiafelhasználást csúcsidőszakokban. Ez segíthet elkerülni az áramszüneteket és optimalizálni az energiafogyasztást. A program jelenleg New Yorkban és Kaliforniában érhető el, és a SmartThings Energy megoldással működik együtt, amely az eszközök energiahasználatának automatizálását végzi.

Flex Connect
Samsung Flex Connect

Az AI Energy Mode, amely akár 70%-os energiamegtakarítást is elérhet a Samsung termékek használatával, megtanulja a háztartás rutinjait és automatikusan beállítja az eszközök energiahasználatát a felhasználó által megadott célok alapján. Ha a hálózati szolgáltató küld egy jelzést, a Flex Connect automatikusan aktiválja az AI Energy Mode-ot, kikapcsolja a készülékeket, és beállítja a termosztátokat az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

A Tesla termékek, például a Powerwall és a Loop EV töltők szintén kompatibilisek.

A Flex Connect program opcionális, és a felhasználók szabadon választhatják ki, mely eszközöket kívánják beállítani a programhoz. A programban részt vevő eszközök listája főként Samsung készülékekből áll, de számos harmadik féltől származó dugó, lámpa és termosztát is támogatott, például a Wemo, TP-Link, Aeotec, Ecobee, Sengled és Resideo (Honeywell Home) termékei. A Tesla termékek, például a Powerwall és a Loop EV töltők szintén kompatibilisek.

Új felhasználói felület a Galaxy eszközökön

Samsung új felhasználói felületet is bevezet a Galaxy eszközökön, amely nagyobb eszközkártyákat és testreszabható kezdőlapokat kínál. Az új UI megjelenésének időpontja azonban még nem tisztázott, és az sem egyértelmű, hogy egy új Android vagy One UI frissítéssel érkezik-e.

A Samsung részvétele a Matter szabványban és az új nagyobb eszközök és energiajelentési támogatás bevezetése további kompatibilis eszközök megjelenését ígéri a platformon.