A Qualcomm tavaly októberben, korábban, mint valaha, jelentette be a Snapdragon 8 Gen 3-at, és úgy tűnik, hasonló tempót szeretne tartani a Snapdragon 8 Gen 4-gyel is. A legújabb bejelentés szerint az utód októberben fog érkezni, többek között egy erős Oryon maggal a fedélzetén, valamint további részletekkel, amelyekre az alábbiakban térünk ki.

A hírek szerint a Qualcomm éves Snapdragon Summit rendezvényét, amelyet hagyományosan Hawaiin tartanak, 2024 októberében rendezik meg. Ezt maga a Qualcomm CMO-ja, Don McGuire jelentette be egy X közösségi hálózaton közzétett videóban, a MWC 2024 eseményen. McGuire bejelentette, hogy az új lapka egy erős Oryon magot fog használni. Mielőtt a Snapdragon 8 Gen 4-et bejelentenék, várakozások szerint egy további Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészletet, egy SM8635-öt is láthatunk, amely a realme GT Neo 6 kiszivárgott adatokban jelent meg. Egy lehetséges Snapdragon 8s Gen 3 is szóba került, Cortex-X4 maggal 2.9 GHz-en és Adreno 735 GPU-val, a Snapdragon 8 Gen 3 jelenlegi Adreno 750 GPU-jával szemben.

A lapka a TMSC által lesz gyártva 4 nm-es technológiával, és várhatóan 1.7 millió pontot ér el az AnTuTu benchmark teszten. Egyes pletykák szerint ez valójában egy Snapdragon 8s Gen 2 lehet, teljesítményben a Snapdragon 8 Gen 2 és Gen 3 közé esve. Vagy egyfajta Snapdragon 8 Gen 3 Lite változatként is felfogható. A Snapdragon 8 Gen 4-ről szóló pletykák szerint a kódnév “Sun” lesz, 2 + 6 magos felépítéssel, két teljesítményorientált maggal és hat energiatakarékos feladatokra szánt maggal.

Az új lapka egy erős GPU-t is magában foglal, és a Qualcomm 4 nm-ről 3 nm-es technológiára való áttérést tervezi, amit az Apple már megvalósított az Apple A17 Pro-val. Emellett egy új NPU-t is tartalmazni fog AI feladatok elvégzéséhez.