A Google Play Áruház a világ legnagyobb alkalmazásboltja, ám sajnos nem a legbiztonságosabb. A legfrissebb információk szerint 2023-ban több mint 600 millió fertőzött alkalmazást töltöttek le a felhasználók.

A Play Áruház hivatalosan 3 millió alkalmazást kínál, így a fent említett szám riasztóan magasnak tűnik. Ezeket az adatokat a Kaspersky kutatói szolgáltatják, és nyilvánvaló, hogy a problémás alkalmazások csak egy kis részét képezik a teljes kínálatnak. Különösen aggasztó, hogy sokan csaló klón alkalmazásokra esnek be, amelyek hivatalosnak tűnnek. Például a Minecraft több mint 30 klónját találták meg, amelyek HiddenAds adware-t tartalmaztak, és titokban reklámokat jelenítettek meg.

Egy másik példa az iRecorder, egy képernyőfelvevő alkalmazás, amely malware-t terjesztett ezrek felé. 2021 szeptemberében került fel a Store-ba, és több mint 50 000 felhasználót gyűjtött, mielőtt 2022-ben egy frissítés problémákat hozott. A kutatók csak 2023 májában fedezték fel rosszindulatú természetét. Azt találták, hogy kémszoftverré vált, amely 15 percenként hallgatja le a mikrofonokat és adatokat küld a fejlesztőknek.

Számos fotószerkesztő alkalmazás is szerepel a listán, amelyek a Fleckpe nevű, előfizetés-alapú trójai vírust tartalmaznak. Ezek a vírusok feliratkoztatnak a felhasználókat túlszámlázott szolgáltatásokra, és ellopják az SMS-ben érkező kódokat. Emellett számos népszerű fájlkezelő, zseblámpa, öngyújtó, ujjlenyomat-olvasó és egyéb alkalmazások is megtalálhatóak.

A hirdetésekkel teli adware-ek szintén nagy problémát jelentenek, amelyek a telefon akkumulátorát merítik, miközben a felhasználó észrevétlenül reklámokat jelenít meg. Egy másik jelentős veszélyforrás a SpinOK malware, amely 190 alkalmazásban található meg. Ezek a mini játékok pénzbeli jutalmakat ígérnek, és 450 millió alkalommal töltötték le őket.